Hvor meget larmer en varmepumpe?

I Danmark fremmer vores regering aktivt luftvarmepumper, som erstatning for forældede og ineffektive kedelsystemer i boliger. Luftvarmepumper er et grønnere alternativ til gas og oliefyr mm. Der er dog en ulempe, da de kommer med et ry for at være støjende.

Hvor meget larmer en jordvarmepumpe?

For mange virker det lidt fremmed, at forestille sig en varmepumpe og hvordan den lyder. Men vi har alle et køleskab eller fryser. De har alle en varmepumpe der holder køleskabet koldt og varmer rummet op via en radiator på bagsiden.

Går du hen til dit køleskab, så kan du høre hvordan det støjer. En varmepumpe støjer selvfølgelig mere, både fordi den er større og fordi en luft baseret varmepumpes yderdel har en kraftig ventilator.

En jordvarmepumpe har ikke nogle ventilator, men bare nogle rør i jorden. Så den larme ikke særlig meget og kan fint stå indendørs i et bryggers uden at genere nævneværdigt. Dog er der stor forskel på hvor meget varmepumperne, der er testet i Danmark larmer, ifølge Energistyrelsen, så larmer jordvarmepumper mellem 30 og 50 db

Hvad er en luftvarmepumpe?

En luftvarmepumpe ligner et stort klimaanlæg. Den virker ved at absorbere varme fra udeluften og bruge den til at levere varme i et hjem gennem radiatorer, ventilation, gulvvarmesystemer og levering af varmt vand. Lad os tage et hurtigt kig på hvordan en varmepumper virker:

  • Varme fra luften absorberes af enheden til et flydende kølemiddel
  • Denne væske omdannes til gas i processen
  • Ved hjælp af elektricitet komprimerer pumpen gassen og varmer den op
  • Varmen overføres til en ejendoms varmesystem
  • Når varmen overføres, kondenserer gassen tilbage til en væske, og cyklussen begynder igen.

Fordi en luftvarmepumpe trækker varme fra udeluften, er den mere miljøvenlig end vores nuværende traditionelle varmesystemer. Faktisk er de ca. 300 % mere effektive og producerer tre enheder nyttig varme for hver en enhed brugt elektricitet.

Hvor meget støjer luftvarmepumper?

Generelt producerer en luftvarmepumpe et støjniveau på 40-60 decibel på en meters afstand. Dette afhænger dog af systemet. Grunden til, at de er relativt støjende, er på grund af de fire hovedelementer – kompressoren, AC-kondensatoren, ekspansionsventilen og fordamperen – alle kan høres fungere, når de er i brug. Det er især kompressoren og blæseren, der kan forårsage støjproblemer.

Du kan se hvor meget de forskellige varmepumper der er testet af energistyrelsen støjer her

Det er ikke kun driftskomponenterne, der kan støje. Det er også vibrationerne, de producerer. Luften kan producere støj, når den passerer gennem varmeveksleren, med en variabel intensitet afhængig af trykket. Dette medfører, at der udsendes summende lyde, og det er denne konstante brummen, der viser sig at være den mest forstyrrende for husejere og naboer.

Sådan reducerer du støjen fra en luftvarmepumpe

For at reducere luftkildevarmepumpestøjen skal du først overveje den bedste placering til din enhed. Undgå at installere dem under soveværelsesvinduer – eller andre vinduer for den sags skyld – eller andre steder i dit hjem, hvor du ønsker fred. Du skal også placere dem så langt væk fra din naboskel som muligt.

Fordi en luftkildepumpe tager varme fra luften, kan det være nyttigt at placere den et solrigt sted, så pumpen ikke skal arbejde så hårdt. Når det er sagt, kan de endda absorbere varme fra luften ved minusgrader, så det fungerer, selvom du kun har et skyggefuldt rum.

Du kan også overveje at bruge et akustisk kabinet. Akustiske kabinetter er specialbygget til at omgive udendørs mekanisk udstyr. De adresserer luftstrømskrav, men dæmper også lyden for at overholde støjplanlægningsrestriktioner og krav til støjniveau. 

Gode akustiske kabinetter reducerer udstyrsgenereret støj betydeligt over et bredt frekvensspektrum. De har også anti-vibrationsbeslag, der bekæmper den konsekvente brummende lyd, der kan forstyrre søvn eller dagligdagen.

Og du behøver ikke bekymre dig om, at et akustisk kabinet er et øjenbæ, de forbedre gerne udseende af en varmepumpe. Dog har de også en tendens til at forstyrre luftstrømmen og dermed nedbringe effektiviteten.

Vi tale med mange danskere hver dag, om alle aspekter omkring varmepumper og forstår derfor alle de aspekter der bekymre de fleste danskere, når de overvejer at sætte en varmepumpe op. Vi servicerer også mange varmepumper over hele Danmark. Det giver os mulighed for at erfare de bedste placeringer, modeller og høre folks meninger omkring deres valg af varmepumper. 

Du er selvfølgelig også velkommen til at ringe til os og få gratis ekspertrådgivning.