Hvordan gør man kælderen beboelig?

Det kan vi dele op i to dele. Hvordan man gøre en kældre lovlig til beboelse og hvordan man gør den egnet til beboelse.


Lad os starte med hvordan man gør den egnet til beboelse. For at gør den egnet, skal den være behagelig og sikker at opholde sig i. Hvis den er det i forvejen, så er der ingen problemer, men mange kældre lider af:

  • Vand der trænger ind i væggene ude og nedefra, og giver fugtige vægge. Det føre gerne til at puds og maling skaller af, skjolder, samt at der er kontinuerligt saltudtræk, der næsten er umuligt at stoppe (Med det rette professionelt måleudstyr kan man måle fugtighedsniveauet i væggene).
  • Fugtige gulve.
  • Forhøjet luftfugtighed, der kan medføre skimmelsvamp mm.
  • For højt radonniveau.
  • Beskadiget lofter.
  • Små vinduer, som åbner op den forkerte vej og for få flugtveje, mm.

Der kan være virkelig mange problemer og til hver kombination af problemer, er der en optimal løsning. Det bliver for omfattende at gennemgå alle løsningerne her, men du er altid velkommen til at ringe til os og få gratis ekspertrådgivning eller få os ud og designe en optimal løsning.

Lad os tage udgangspunkt i de løsninger der gør over 90% af kældre egnet til beboelse.

Ventilation

Ventilation i en kældre er en nødvendighed. Det er den fordi den lægger ud til jord. Jord giver en øget fugtpåvirkning og indsivning af radongas. Nogle kældre er lavet så godt, at der ikke er nogen nævneværdig fugt- og radonpåvirkning, men hvis det var tilfælde for din kældre, så var du nok ikke i gang med at læse denne side. Selvom det var tilfældet, så skal du stadig af med fugt fra vasketøj, bad og den fugt mennesker selv udleder mm. hvis du vil bruge den til beboelse og undgå hurtig nedbrydning, radon og skimmelsvamp mm.

Hvordan virker ventilation i en kælder?

Ved at du skifter luften ud kontinuerligt, så nedbringer du niveauet af radongas og andre gasser der ikke er gode for indeklimaet, som CO2 og andre ting der giver afgasning som f.eks. maling, plastik og møbler mm. Det er lidt svære, at forklare hvordan du kommer af med fugten.

Forklaring på fugt samt løsninger på problemet

Luft kan optage mere vand jo varmere luften er. Ved at suge kold luft ind og varme det op, så vil luften optage vand fra kælderen. Du kommer af med fugten ved at sende den opfugtetet luften ud af huset og suge luft ind med lavt fugtighed. Den lavere luftfugtighed gør, at du kan tørre kælderen ud, så skimmelsvamp ikke kan gro og saltudtræk, skjolder mm. bliver formindsket eller helt forhindret.

Hvis der ikke er varmere i din kælder end udenfor, så virker det ikke så godt at ventilerer. Der findes dog løsninger til det.

Det er ikke kun for at spare på varmeregning, at du skal bruge et ventilationssystem der genanvender varmen, men også for at holde kælderen varm, så du kan få fugtigheden væk.

De fleste folk ser et stort ventilationsanlæg med en masse rør rundt i huset/kælderen for sig, når man taler om ventilation med varmegenanvendelse. Det behøver dog ikke at være tilfældet. Der er udviklet små ventilationsanlæg der kan indsættes inden i væggen med varmegenanvendelse.

De fungere ved at man varmer et keramisk varmelegeme op, når man blæser luften ud. Det samme keramiske varmelegeme kommer den friske luft, man suger ind, forbi og bliver varmet op. En cyklus fungere ved at man blæser luft ud i 70 sekunder og så suger luft ind i 70 sekunder. Metoden er meget energieffektiv, støjsvag, man slipper for de store ventilationsanlæg og de mange rør, samtidig er det en billig løsning.

En varmegenanvendelseventil kan også monteres under jordniveau med en af vores ventilationsskakte, hvis de rigtige forhold er tilsted.

Kældervægge

Kældervægge kan give kontinuerligt arbejde i mange år og være en evig frustration, hvis man forsøger at holde dem pæne. Langt de fleste kældervægge skal afgive fugt, afholder man dem fra det, så vil væggenes fugtindhold stige og vandet vil bevæge sig op i væggene til de kan komme af med fugten. Det er uheldigt hvis fugten bliver udskilt i etageadskillelsen, især hvis den er lavet af træ, da det let kan give svamp og råd. Men også et problem hvis fugten fortsætter op i stueetagen. Det kan hurtigt blive meget dyrt.

Der er dog en enkelt løsning, der giver et godt indeklima, isolere og giver nogle rigtig pæne vægge. Hvis man klæber kalciumsilikatplader fra f.eks. SkamoWall eller Multipor der er diffusionsåbent, så får man en overflade der er pæn, jævn, isolere og som kan transporterer fugt ud fra væggene. Fugten fra væggen kan man så få ud af huset ved ventilation.

Kan man ikke lave en væg der er isoleret med glasuld og gips ind mod kælderen?
Det er en billig og hurtig løsning. Problemet er at hvis ydervæggene kondenserer og dugpunktet laves om, så giver det gode betingelser for skimmelsvamp, der vil fylde kælderen med skimmelsvampespore og gøre den sundhedsskadelig at opholde sig i.
Hvis man få en vandskade, så er man også mange gange nødt til at skifte gipsvæggen og isoleringen. Vi vil aldrig anbefale en gipsvæg i en kælder. Det kan anbefales, at bruge materialer der tåler vand i kældre og som er diffusionsåbne, det betaler sig i længden.

Hvis man isolere kældervæggene med diffusionsåben kalciumsilikatplader, så får man varme vægge. Mange har problemer med kondens på deres kældrevægge. Det opstår ved at luften bliver kølet ned, når den rammer væggen og luften kan, så ikke optage mere fugt og så dannes “dug”. Det er særligt et problem i hjørner, hvor to vægge mødes og der er ekstra kold og fuldt med fugt. Problemet løses let med isolering og udluftning.

Maling

Hvis du maler væggene i en kældre, så skal du vælge en diffusionsåben silikatmaling, så fugten kan komme ud og du slippe for maling der skaller af. Det gælder også hvis man bruger kalciumsilikatplader fra f.eks. SkamoWall eller Multipor.


Silikatmaling kan være meget dyr og det afholder mange fra at vælge det i forhold til almindelig maling. Vi har valgt, at sælge billig kvalitets silikatmaling, så du ikke har nogle undskyldning for ikke, at vælge den bedste løsning første gang.
Hver dog opmærksom på, at mange producenter sælger diffusionsåbne malinger, men i kældre skal det være ekstrem diffusionsåben maling, den maling vi sælger, opfylder de krav til kældre.

Større problemer i kælderen

Nogle gange er vandtrykket, så stort fra det omgivende jord, at man er nødt til isolere, vandtætte og lægge omfangsdræn udvendigt på kælderen. Det er en dyr løsning, så det er som regel fornuftigt, at få en ekspert til at undersøge om det er nødvendigt. Vandet kan også komme fra en utæt brønd/rør, nedløbsrør der bare er ført ned til jorden eller noget helt andet. Vi kommer gerne ud og undersøger hvordan det står til, grunden til problemerne og de bedste løsningsmuligheder. Det hjælper meget, at have de rigtig måleinstrumenter til f.eks. at måle fugtighedsniveauet forskellige steder i muren, for at anslå problemets omfang og årsag, samt at have en lang teoretisk og praktisk erfaring, så vi med sikkerhed kan genkende problemer, deres årsag og hvad der har hjulpet i lignende tilfælde.

Er problemet et forhøjet radonniveau, så skal der ventilation til og det løser problemet i langt de fleste tilfælde. Dog kan man godt undersøge, om man kan finde kilden til radongassen, f.eks. ved revner i gulvet, støbeskel eller rørgennemføringer. Når man leder efter kilden til radongassen, så hjælper det også meget at have professionelt måleudstyr, samt have lang teoretisk og praktisk erfaring med at løse radonproblemer.

Når du så har en plan for hvordan du får bugt med de specielle problem en kælder giver, så er det tid, til at få styr på alle de andre indretningudfordringer.