Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Fordele og ulemper ved varmepumper

Fordele og ulemper ved varmepumper

Hvordan virker varmepumper, og hvorfor bruge dem?

Varmepumper fungerer ved at pumpe eller flytte varme fra et sted til et andet. Det gøres ved at bruge en kompressor og en cirkulerende struktur af væske- eller gaskølemiddel, hvorigennem varme udvindes fra eksterne kilder og pumpes indendørs.

Varmepumper kommer med flere fordele til dit hjem. At pumpe varmen bruger mindre elektricitet sammenlignet med, når elektricitet udelukkende bruges, som et middel til at omdanne den. Om sommeren kan cyklussen vendes, og nogle varmepumper kan bruges som aircondition og affugter.

Varmepumper er stigende i popularitet i Danmark, og regeringen er for nylig begyndt at implementere en række nye ordninger, der tilskynder overgangen til grøn livsstil og alternativ energiforbrug ved at gøre det smidigere og mere overkommelig.

Det Internationale Energiagentur understreger i deres seneste særrapport, at der ikke bør sælges nye gaskedler efter 2025, hvis Net Zero-målene skal nås inden 2050. Varmepumper forventes at kunne signifikant bidrage med kulstoffattigt alternativ til opvarmning af boliger.

Ved at kombinere varmepumper med solpaneler kan du gøre dit hjem selvforsynende og miljøvenligt. Korrekt designede og installerede varmepumper kan være det værd, ved regelmæssigt at opnå mere end 300 procent effektivitet.

Er du interesseret i at indhente tilbud på varmepumper? Fortæl os om dine behov og præferencer, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med gratis rådgivning og et tilbud.

Hvor meget koster varmepumper?

Priserne på varmepumper er normalt høje, når der tages højde for installationen af ​​varmepumpen, men omkostningerne vil variere for forskellige varmepumper. Luft til luft varmepumper er de billigste og jord til vand varmepumper er de dyreste.

Som regl er en jord til vand varmepumpe billigere i drift i forhold til en luft til luft varmepumpe. Det skyldes at effektivitet falder, når man hiver varme ud af noget der er koldere. Da jorden er varmere end luft om vinteren, så vil jord til luft varmepumpen være  være mere effektiv om vinteren. Dog vil luft til luft varmepumper være mere effektiv når lufttemperaturen er varmere end jordtemperaturen, som den er om sommeren og i store dele af forår og efterår. Luft til luft varmepumpen har den fordel, at den som regl ikke behøver at varme luften, så meget op som vandet ved en jordvarmepumpe. Hvornår de forskellige varmepumper er mest effektive er et spørgsmål der involvere mange faktorer. Temperatur betyder rigtig meget i den sammenhæng som illustreret nedenfor:

 

Hvad er fordele og ulemper ved varmepumper?

Før du køber en varmepumper er det godt at vide fordel og ulemper. Der er et væld af varmepumpefordele, som gør dem til en god investering for boligejeren, og samtidig bekymringer, der skal tages i betragtning.

Vi vil se nærmere på disse fordele og ulemper nedenfor, for at hjælpe dig med, at træffe en informeret beslutning og foretage en klog investering.

Syv fordele ved varmepumper er:

  1. Lavere driftsomkostninger
  2. Mindre vedligeholdelse
  3. Bedre sikkerhed
  4. Reducerer kulstofemissioner
  5. Giver køling
  6. Lang levetid
  7. Berettiget til tilskud

Syv ulemper ved varmepumper er:

  1. Høje forudgående investeringer
  2. Svært at installere
  3. Tvivlsom bæredygtighed
  4. Kræver betydeligt arbejde
  5. Problemer i koldt vejr
  6. Ikke helt kulstofneutral
  7. Tilladelser påkrævet

De syv fordele ved varmepumpe

Varmepumper kan på mange måder være et fantastisk valg til dit hjem. Nedenfor er listet nogle af de fordele, du kan få ved at installere en varmepumpe.

1. Lavere driftsomkostninger

Varmepumper er billigere i drift end systemer baseret på forbrænding. Jo mere energieffektive systemer er, jo større langsigtet omkostning- og energibesparelser.

2. Mindre vedligeholdelse

Varmepumper kræver mindre vedligeholdelse end forbrændingsvarmeanlæg. Regelmæssigt, en gang om året, skal din varmepumpe serviceres.

3. Bedre sikkerhed

Varmepumper er mere sikre end forbrændingsbaserede varmesystemer. De er sikre at betjene, og da de er afhængige af elektricitet og ikke behøver at brænde brændstof for at generere varme, kommer de med færre sikkerhedsproblemer sammenlignet med deres modparter.

4. Reducerer Co2

Varmepumper reducerer dine kulstofemissioner pga. at de omdanner energi til varme meget effektivt. Hvor andre systemer kommer tæt på 100%, så fungerer varmepumper med over 100% effektivitet. Nogle gange med en effektivitet på f.eks. 620% (SCOP=6,2) på en luft til luft varmepumpe.

5. Giver køling

I de varme perioder er varmepumper i stand til at vende processen og dermed fungere som en AC-enhed. Luft til luft varmepumper kan bekvemt skiftes til køletilstand om sommeren. Nogle jordbaseret varmepumper kan også cirkulere køligt vand fra rør under jorden. 

6. Lang levetid

Varmepumpernes levetid er relativt lang, op til 50 år, men den gennemsnitlige levetid er ca. 15 år. På trods af disse tal er de usædvanligt pålidelige og stabile varmekilder hvis de bliver behandlet og serviceret ordentligt.

7. Berettiget til skud og billig elafgift

Varmepumper er samfundsøkonomisk fordelagtig og derfor giver staten tilskud i form af direkte tilskud og delvis fjernelse af elafgiften.

De syv varmepumpe ulemper

Varmepumper er en af ​​de mest effektive boligvarmeløsninger, der findes. Det indledende etableringsudgift kan dog komme til at være en ulempe for at træffe dette valg. Nedenfor er oplistet nogle ulemper, man skal tage med i betragtningen, når man vælger en varmepumpe.

1. Høje etableringsomkostninger

Varmepumper har store omkostninger til at starte med, men det giver lavere løbende omkostninger og en reduktion af dit CO2 udslip.

2. Svært at installere

Varmepumper er ret vanskelige at installere. Der er mange overvejelser i placering, størrelse, teknologi og brand mm.

3. Tvivlsom bæredygtighed

Nogle af de brugte væsker til varmeoverførsel er farlige for milijøet og giver derfor anledning til miljøproblemer, derfor anbefales det at bruge biologisk nedbrydelige kølevæsker og en dygtig autoriseret servicepartner.

4. Kræver betydeligt arbejde

Installationsprocessen for en varmepumpe kræver betydeligt arbejde og forstyrrelser i dit hus og have. Et relevant eksempel vil være, at der skal foretages gennemføringer gennem ydermuren. Dog kan en luft til luft varmepumpe installeres på en dag.

5. Problemer i koldt vejr

Nogle få varmepumper oplever problemer i kolde områder, som i sidste ende kan beskadig systemet, og dermed kan fuld varmepumpeeffektivitet i det kolde vejr ikke nås. Selvom der er muligheder for et opgraderet varmepumpesystem, der overvinder dette problem. Jordvarmepumper er uafhængig af lufttemperatur. 

6. Ikke helt kulstofneutral

Varmepumper er afhængige af elektricitet for at fungere, hvilket betyder, at det er svært for dem at være helt kulstofneutrale. Varmepumper har dog generelt en høj ydeevnekoefficient (COP), hvilket betyder, at de er mere effektive. I Danmark udgøre grøn strøm en stor andel af det samlet strømforbrug og derfor er varmepumper mere Co2 neutrale end i mange andre lande. 

7. Regler skal overholdes

Det kræver at man overholder de af kommunen vedtaget regler for f.eks. støj, men også om du må sætte en varmepumpe op.

Er varmepumper investeringen værd?

Fordelene ved varmepumper indikerer tydeligt, at de repræsenterer en god investering i det lange løb. Særligt de lave løbende udgifter og besparelsen på Co2.      

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.