Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvilke radiatorer er bedst til en varmepumpe?

Det er en almindelig myte, at varmepumper kun fungerer med gulvvarme. Sandheden er, at de fungerer godt med forskellige former af centralvarme, selvom du måske skal øge størrelsen på dine radiatorer, for at holde dit hjem varmt og hyggeligt.

Varmepumper er betydeligt mere effektive end andre konventionelle centralvarmesystemer. Det skyldes, at de hiver varme ud af naturen, så du for 1 kWh elektricitet får 3-5 kWh varme. De fleste moderne varmepumper kører fint med temperaturer på omkring 35-50°C. De virker bare mest effektive ved lave temperaturer. 

Sammenlignet med konventionelle forbrændingsanlæg, der kører ved temperaturer omkring 70-80°C, har varmepumper en fremløbstemperatur (temperaturen, vandet løber rundt i dit system med) på omkring 35-50°C. Dette har ført til en noget misvisende betegnelse for varmepumperadiatorer, der kaldes “overdimensionerede”, når de i virkeligheden er nøjagtigt dimensioneret til en varmepumpe.

Som du kan se på figuren, så er en varmepumpe mest effektiv ved lave temperaturer.

Som du også kan se på figuren, så er en lav fremløbstemperatur altid mere effektiv, end en højere fremløbstemperatur. 

For det kan lade sig gøre at holde varmen med en lav fremløbstemperatur, så skal dine radiatorer og den øvrige centralvarme være dimensioneret til, at kunne afgive varme nok til, at kunne holde en behagelig temperatur ved en lav fremløbstemperatur.

En stor radiator passer bedst til en varmepumpe, fordi den kan afgive meget varme ved lav temperatur.

Selv om ens radiatorer er dimensioneret for små til at en varmepumpe kan køre mest effektivt, så er der mange muligheder at løse problemet på:

  • Udskift enkelte radiatorer til nogle større/tykkere  
  • Sæt varme til din ventilationsanlæg
  • Få vandbaseret gulvvarme
  • Installer en supplerende luft til luft varmepumpe 
  • Øg isolering af dit hus       

Der er mange muligheder for, at gøre det muligt at optimere din varmepumpe ved, at kunne køre med en lav fremløbstemperatur. En mulighed er større radiatorer og så er der en masse andre. Det er svært at give generelle råd, så du er velkommen til at ringe til os, så vi kan diskuterer, hvad der er bedst for dig.

Relaterede indlæg

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.