Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Luft varmepumper

Luftvarmepumper bruger udeluften som en kilde til termisk energi i opvarmningstilstand og til at komme af med energien i køletilstand. Disse typer systemer kan generelt klassificeres i to kategorier:

Luft til luft varmepumper

Disse enheder opvarmer eller afkøler luften inde i dit hjem, og repræsenterer langt størstedelen af ​​luft-kilde varmepumper i Danmark. 

Kanal: Varmepumpens indendørs spole er placeret i en kanal. Luft opvarmes eller afkøles ved at passere over spolen, inden den fordeles via kanalsystemet til forskellige steder i boligen.

Kanalfri: Varmepumpens indendørs spole er placeret i en indendørsenhed. Disse indendørsenheder er generelt placeret på gulvet eller væggen i et rum og opvarmer eller afkøler luften i dette rum direkte. Blandt disse enheder kan du se udtrykkene mini- og multi-split.

Mini-Split: En enkelt indendørsenhed er placeret inde i hjemmet, betjent af en enkelt udendørsenhed.

Multi-Split: Flere indendørsenheder er placeret i hjemmet og betjenes af en enkelt udendørsenhed.

Luft til luftsystemer er mere effektive, når temperaturforskellen mellem inde og ude er mindre. På grund af dette forsøger luft til luft varmepumper generelt at optimere deres effektivitet ved at give en større mængde varm luft og opvarme denne luft til en lavere temperatur (normalt mellem 25 og 45°C). Dette står i kontrast til forbrændingssystemer, som leverer mindre volumen luft, men opvarmer luften til højere temperaturer (mellem 55°C og 60°C). Hvis du skifter til en varmepumpe fra et forbrændingssystem, kan du måske bemærke det, når du tager din nye varmepumpe i brug.

Luft til vand varmepumper

Er mindre almindelige i Danmark, luft til vand varmepumper opvarmer eller køler vand og bruges mest i hjem med vandbaserede distributionssystemer såsom lavtemperaturradiatorer, gulvvarme eller ventilatorkonvektorer. I varmetilstand leverer varmepumpen termisk energi til det vandbaserede system. Denne proces vendes i køletilstand, og termisk energi udvindes fra det vandbaserede system og afvises til udendørsluften.

Driftstemperaturerne i det vandbaseret system er kritiske ved vurdering af luft til vand varmepumper. Luft til vand varmepumper fungerer mere effektivt, når vandet opvarmes til lavere temperaturer, dvs. under 45 til 50°C, og passer derfor bedre til gulvvarme eller ventilationssystemer. Man skal være forsigtig, hvis man overvejer deres brug med højtemperaturradiatorer, der kræver vandtemperaturer over 60°C, da disse temperaturer generelt gør boligvarmepumper mindre effektive.

Store fordele ved luftvarmepumper

Installation af en luftvarmepumpe kan give dig en række fordele. Dette afsnit undersøger, hvordan luftvarmepumper kan gavne din husstands energifodaftryk.

Effektivitet

Den største fordel ved at bruge en luftvarmepumpe er den høje effektivitet, den kan give til opvarmning sammenlignet med typiske systemer som ovne, kedler og elektriske fodpaneler. Ved 8°C varierer ydelseskoefficienten (COP) for luftvarmepumper typisk mellem 2,0 og 5,4. Det betyder, at der for enheder med en COP på 5 overføres 5 kilowatttimer (kWh) varme for hver kWh el, der leveres til varmepumpen. Når udelufttemperaturen falder, er COP’erne lavere, da varmepumpen skal arbejde på tværs af en større temperaturforskel mellem indendørs og udendørs rum. Ved –8°C kan COP’er variere fra 1,1 til 3,7.

Energibesparelser

Den højere effektivitet af varmepumpen kan udmønte sig i betydelige energiforbrugsreduktioner. Faktiske besparelser i dit hus vil afhænge af en række faktorer, herunder dit lokale klima, effektiviteten af ​​dit nuværende system, størrelse og type varmepumpe og styringsstrategien. Mange online-beregnere er tilgængelige for at give et hurtigt skøn over, hvor store energibesparelser du kan forvente.

Vi har erfaring med rådgivning, opsætning og service af varmepumper. Du er altid velkommen til at ringe til os og få gratis rådgivning.

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.