Montering af indvendige isoleringsplader
Vi har renoveret og rådgivet omkring kælderproblemer i over to årtier. Decentral ventilation med varmegenindvinding og isolationsplader er to produkter, som har gjort en kæmpe forskel.
Før vi gennemgår, hvorfor du skal vælge os til at sætte dine indvendige isoleringsplader op, så lad os gennemgå, hvorfor det er en god ide at sætte isoleringsplader op i f.eks. kældre og andre steder:
Hvorfor skal du sætte indvendig isoleringsplader op i kældre og andre steder?
- Kældervægge skal af med fugt og vægmateriale skal derfor være diffusionsåben(vand kan trænge igennem). Hvis væggene ikke kommer af med vandet, så trænger det højere op, ødelægger væggene og skaber grobund for skimmelsvamp mm.
- Med lidt isolering bliver det meget billigere at opvarme ydervæggene. Hvis du holder en højere temperatur, så får du mindre relativ fugtighed.
- Skimmelsvamp kræver fugt og velegnet materiale at vokse på. Indvendige isoleringsplader fjerner fugt fra væggene og gør det meget svært for skimmelsvampen at gro, da den ikke består af organisk materiale og har en høj PH-værdi.
- Går man fra en fugtig, kold kælder der måske har skimmelsvamp, til en kælder med flotte vægge, der er varme, tørre og uden skimmelsvamp, så stiger anvendeligheden og værdien af f.eks. en kælderen.
- Kældre ser tit ikke så indbydende ud, da væggene er præget af skimmelsvamp, puds og maling der falder af, saltudtræk, fugtskjolder og så er de kolde og fugtige. Indvendige isoleringsplader skaber vægge, der vil forbedre de fleste stuer.
- Regulerer fugtigheden: De fleste gamle kælder skal bare af med så meget fugtighed som muligt. Rum over kælderniveau har det bedst med at fugtigheden bliver reguleret. Det hjælper isoleringsplader med at optage fugtigt, når luften er meget vandholdig og afgive fugt, når luften er tør.
- Det bedste argument for indvendig isoleringsplader er nok problemerne med de alternative løsninger, som f.eks. gipsplader og profilbrædder, der lukker fugten inde og lavet af organiske materiale, og dermed skaber grobund for skimmelsvamp og andre svampe.
Hvad er vigtig, når man monterer indvendig isoleringsplader?
Vi sætter indvendige isoleringsplader op på alle slags ydervægge. Pga. de gode egenskaber mht. fugttransport og modstand over for skimmelsvamp, så sætter vi hovedparten op på kælderydervægge. Det betyder ikke, at de ikke er velegnet til andre vægge, men kælderydervægge er nu de vægge, der giver de største udfordringer. Kan en isolering klare en kælderydervægge med fugt og skimmelsvampeproblemer, så kan den klare langt de fleste problemer.
Derfor koncentrerer vi os mest om at tale om kældervægge.
Analyse og rådgivning
Før vi går i gang, er det vigtigt, at fastslå hvilke problemer vi vil løse og om der er problemer som er blevet overset. F.eks. er en ydrekældervæg meget fugtig pga. at der er hul i et vandrør eller brønd, så vil indvendige isoleringsplader ikke løse det problem, især ikke hvis det bliver værre med tiden.
Indvendige isoleringsplader er gode til at transportere fugt ud fra væggen og afgive det til luften. Hvis den fugtige luft ikke bliver sendt udenfor, så hjælper det ikke meget. Derfor hører indvendige isoleringsplader og ventilation tit meget tæt sammen.
Vi vil heller sige nej tak til en opgave, hvor resultatet ikke bliver tilfredsstillende og vi dermed ikke får en glad kunde.
Afdækning
Generelt er håndværkere ekstremt dårlige til afdækning og rengøring. Vi gør en dyd ud af afdækning og derved spare vi mange timers rengøring. Begynder man at slibe en væg ned med skimmelsvamp, giver det ikke bare fint murstøv, men også skimmelsvampesporer over hele huset.
Grundarbejde
Det allervigtigste når man monterer indvendig isoleringsplader er grundarbejdet. Følgende skal næsten altid laves:
- Maling, kalk, tapet, løst puds og hvad der ellers er på væggene, som ikke skal være der, sliber vi væk. Ellers sidder pladerne ikke ordentligt fast og fugten kan ikke frit transporteres ud fra væggen.
- Vi behandler væggene mod skimmelsvamp både med damp ved meget høje temperaturer og kemisk med ProtoxHysan og forebygger med ProtoxSkimmel, så vi minimerer skimmelsvamp på indersiden.
- Vi retter væggene op med specialmørtel der ikke hæmmer fugttransporten
Nu er væggen parat til isoleringspladerne.
Opsætning af isoleringsplader
De forskellige brands har forskellige specielle materialer, værktøj og procedurer. For at bevare garantien, egenskaberne og opnå den højeste kvalitet, er det vigtigt, at følge instruktionerne nøje.
Valgmuligheder
Ved alle brands skal du vælge:
- Hvor tykke plader du ønsker? Jo tykkere, jo bedre isolering, men det tager også ekstra plads og koster mere i materialer. Opsætning koster det samme.
- Glat eller lidt mere struktur på overfladen?
- Hvilken og hvor meget el, kontakter og rørføring skal bygges ind i den eksisterende væg.
- Vil du have ventilation bygget ind i væggen?
Efterbehandling
Til sidst skal væggene males. Det er vigtigt at malingen er diffusionsåben, så man ikke ødelægger de gode fugttransporterende egenskaber. Vi anbefaler en god miljørigtig silikatmaling.
Mere information
Vi gør meget ud af at informere om de bedste løsninger. Her på sitet kan du læse om kælderrenovering, SkamoWall, Multipor og bruge vores beregner til at beregne materialeforbrug og udgift ved dit projekt.
Kontakt, spørgsmål og tilbud
Du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål og få et tilbud på 70 50 50 51.