Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Er radon farlig?

Kort om radon

Radon er en af de store årsager til lungekræft. Cirka 9% af alle tilfælde af lungekræft i Danmark kan tilskrives den radioaktive gas, der siver op i vores huse fra jorden. Her er nogle andre fakta du bør kende:

  • Radon øger risikoen for lungekræft.
  • Jo højere radonkoncentration, jo længere eksponering, jo større er risikoen.
  • Radon forårsager ca. 300 dødsfald af lungekræft hvert år i Danmark.
  • Det er en farveløs, lugtfri og smagløs gas.
  • Radon risikoen er højere, hvis personen er tidligere ryger og meget større for nuværende rygere.
  • Dødsrisikoen er ca. 25 gange større for rygere.
  • Radonstråling er kortrækkende og meget koncentreret. 4 cm. luft eller de døde hudceller kan stoppe strålingen. Men kommer radongassen først ind i lungerne, er der ikke noget der kan stoppe den og den kan gøre stor skade.

Er radon et problem i danmark?

Det korte svar er ja, men det afhænger af hvor du bor. På nedenstående kort kan du se hvor meget du er i farezonen. Jo mørkere farve på kortet, jo større risiko er der for at du får er højere dosis radon gas end tilladt.

Det er selvfølgelig ikke sikkert at du har et for højt radon gasniveau, hvis du bor i et mørkt område, ligesom du heller ikke kan være sikker på, at du ikke har et forhøjet radonniveau, hvis du bor i et lyst område.
For at være sikker så skal der en test til.

Hvilke huse har radon?

Radon gassen stiger op fra jorden. Jo tættere du er på jorden og jo mindre der er lukket af i fundamentet, jo større chance er der for at der er radon i dit hus.

Hvis du bor på 5. Sal i en ejendom eller i et nyere hus med kvalitets radonsikring, så har radon gasserne ikke den store chance for at komme ind til dig.

Hvis du derimod bor i et ældre hus med kælder/krybekælder eller et etplanshus, hvor fundamentet/betongulvet ikke er helt lufttæt, så har radon gassen en mulighed for at sive op i din bolig.

Symptomer

Radon forgiftning er symptomløs.

Dette betyder, at der ikke er nogen meningsfuld indikator for at have været udsat for radon. Det kan ikke lugtes, smages eller ses med det blotte øje, det giver heller ikke ændringer i kroppen, før radon forårsager de cellulære forandringer, der kan føre til lungekræft.

Dog kan lungekræft give symptomer. Hvis der begynder at komme blod med op, når du hoster, føler smerter i brystet eller har svært ved at trække vejret, skal du straks søge læge for at udelukke lungekræft.

Hvordan måles radon?

Radon blev i gamle dag målt med en engangstest, fordi elektronisk radonmåler var for dyre for private forbrugere. I dag har den teknologiske udvikling gjort at man kan straksaflæse radonniveauet med dyrt professionelt udstyr. Elektroniske radonmåler der bruge lidt længere tid er blevet billigere end engangsmålere. Vi udlejer radonmåler gratis til private og professionelle. Den kræver at man lader den stå samme sted en uge før aflæsningen er præcis. Det vigtige er at testen bliver placeret rigtigt og man skaber de forhold hvor radon normalt stiger op (f.eks. ved at tænde for varmen).
Vi tilbyder gratis rådgivning, både med hensyn til risikovurdering, placering af testudstyr, skabelse af de rette forhold og løsning af et evt. radon problem. Du kan få en gratis målepakke, som du betaler for til at starte med, men som vi trækker fra prisen, hvis du købe udluftning hos os (vi har prisgaranti).

Du kan selvfølgelig velkommen til at leje en radonmåler af os gratis, så du i ro og mag kan analysere dig frem til om du har et radon problem, hvor det kommer fra, hvordan du kan løse det og blive alarmeret hvis der skulle opstå et.

Hvordan fjernes radon?

I langt de fleste tilfælde kan man løse et radonproblem med en ventilationsløsning. Som sidegevinst får man også lavere varmeudgifter, lavere luftfugtighed og derved ingen skimmelsvamp; kort sagt et godt og sund indeklima.

Bygger man nyt, så skal man radonsikre sit hus. Vi sælger og anbefaler radon sikring fra Isola. Ved radonsikring sørger man for at luft ikke kan stige op nedefra, ved at lægge en dug og gøre den tæt. Som en ekstra sikkerhed laver man en radonbrønd for at kunne ventilere evt. opstigende radongaser ud af huset.

Det kan også være en god ide at radonsikre sit hus, hvis man lægger nyt gulv i underetagesen. Har man et radonproblem, så kan det også være en god ide, at gå fundamentet og væggene igennem for revner, hvor der kan sive radongasser op.

Det kan være en god ide at søge rådgivning, for at finde den optimale løsning, som løser dit radonproblem bedst og billigst mulig.

Hvornår er radon farlig?

Radon er altid farlig, men Sundhedsstyrelsen har fastsat nogle grænseværdier.
Hvis du har under 100 Bq/m3 radon, så er det vigtigste at fokusere på udluftning.
Mellem 100 Bq/m3 og 200 Bq/m3, så er mekanisk ventilation et must og det kan anbefales at tætne revner i fundamentet mm. Indtil du har nedbragt radonniveauet til under 100 Bq/m3.
Har du over 200 Bq/m3 så skal du tage det alvorlig og tage tiltag til at få niveauet under 100 Bq/m3.
Det kan være meget forskelligt, hvad der nedbringer radonniveauet, men mange gange kan vi give et godt bud, der bygger på vores mange års erfaring.

Hvordan kommer jeg videre?

Brug vores mange års erfaring i at løse radon og andre indeklimaproblemer, ved at ringe til os på 7050 5051

Du er også velkommen til at låne en gratis elektronisk randonmåler af os.