Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvorfor har man ventilation?

Ventilation hjælper dit hjem med at slippe af med fugt, røg, madlavningslugte og indendørs forurenende stoffer. Det er godt at have en luftstrøm, der er uafbrudt, da alt, der blokerer for luftstrømmen i dit hjem, kan forårsage skader på både dit hjem og dit helbred. En af grundene til, at ventilation er så vigtig, er, at den styrer, hvor meget fugt, der ophoper sig i dit hjem.

Uden et ventilationsanlæg har du ikke meget kontrol over luftstrømmen i en bygning.

Årsager til at dit hjem har brug for god ventilation

1. At fjerne fugt, som forårsager skader på boligen

Alle ved, hvad kondens er, men hvad forårsager kondens, og hvad kan man gøre ved det?

Hvis du nogensinde har bemærket de vanddråber, der dannes på ydersiden af ​​en dåsedrik, når du tager den ud af køleskabet, så har du set kondens ved de dråber der dannes. Grunden til, at dette sker, har alt at gøre med temperatur, luft og vanddamp. Luftens temperatur reduceres, når den passerer dåsens overflade. Når luften bliver køligere, stiger dens relative luftfugtighed, og vanddampen bliver til fugt. Luften, der passerer over dåsen, er ikke i stand til at holde på fugten, som ender som dråber, der løber ned langs siden af ​​dåsens kolde overflade.

Dette er, hvad der sker i tusindvis af husstande over hele landet, når temperaturen falder inde i hjemmet, især om natten, når varmen er slukket. Luften når det punkt, hvor den ikke længere kan holde på al den fugt, vi skaber i vores hjem, og den migrerer til de koldeste overflader – vinduer, vægge og bag møbler – hvor den fremstår som kondens eller det mere velkendte syn af strømmende vinduer.

Kondens er mest mærkbar om vinteren, fordi der er stor temperaturforskel mellem inde og ude i boligen. Det betyder, at når varmen er slukket, falder den indvendige temperatur hurtigt og når 100% mætning. Når luften afkøles yderligere, kan noget af vandet ikke længere holdes i form af usynlig vanddamp og begynder at danne væskedråber. Kondens er den mest almindelige form for fugt og vil i sidste ende føre til vækst af skimmelsvamp. Hvis det efterlades til at udvikle sig over tid, kan der begynde at dukke fugtige pletter på væggene, hvilket betyder, at tapet kan løsnes, og i sidste ende vil der vokse sort skimmelsvamp bag på og ud igennem.

Dette fører til muggen lugt, beskadigelse af huset og det kan resultere i helbredsproblemer.

Tilstrækkelig ventilation og varme løser næsten altid dette problem.

2. At skabe et sundere indeklima og reducere astma

Vidste du, at fugtige og mugne forhold kan være store udløsende faktorer for astma?

Hvis et hjem ikke har et tilstrækkeligt luftudskiftning, og luftfugtigheden er høj, kan dette give en perfekt yngleplads for støvmider. Disse støvmider og deres luftbårne affald trives i hjem, der ikke er effektivt ventileret. Når deres affald støder på huden eller inhaleres, kan det forårsage allergiske reaktioner, hvilket resulterer i astmaanfald, eksem, vand i øjnene, kløe, nysen og løbende næse. Disse problemer kan reduceres markant med et effektivt ventilationssystem, og nogle astmapatienter har set umiddelbare fordele, når et sådant system er blevet monteret i deres hjem.

3. For at hjælpe med at lindre symptomer på høfeber

Om sommeren forårsager høfeber elendighed og lidelse for mange mennesker. Et effektivt ventilationssystem kan filtrere større partikler, såsom pollen, og forhindre dem i at trænge ind i hjemmet. At have et ventilationssystem på plads betyder, at det ikke er nødvendigt at åbne vinduet, hvilket kan forårsage et problem for dem med pollenallergi. Et ventilationssystem kunne være svaret på en mere behagelig sommer.

Nogle personer, der lider af sæsonbetingede helbredstilstande, såsom høfeber og pollenallergi, har bemærket forbedringer i deres tilstand, når et effektivt ventilationssystem er monteret. En konstant tilførsel af filtreret frisk luft, der kommer ind i boligen, kan være med til at kontrollere forurenende stoffer i den indendørs atmosfære, hvilket kan have en positiv indvirkning på sundheden.

Til de fleste ventilationsanlæg kan man få et pollenfilter.

4. At reducere virkningerne af naturligt forekommende radongas

Nogle dele af landet er ramt af radongas. Dette er en farveløs, lugtfri radioaktiv gas, som dannes ved henfald af små mængder uran, der forekommer naturligt i alle klipper og jordbunde.

Når det sker, producerer det et andet radioaktivt grundstof kaldet Radons døtre, som kan binde sig til støvpartikler i luften, og hvis de indåndes, vil de klæbe til luftvejene i lungen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har knyttet radoneksponering til mellem 3 og 14 procent af al lungekræft.

Hvis du befinder dig i et Radon-ramt område, er det værd at få udført tests i dit hjem. Vi låner gratis digitale radon-måler ud.
5. For at mindske virkningen af ​​VOC’er

Flygtige organiske forbindelser – eller VOC’er, som de ofte kaldes – er usynlige gasser, der kan føre til mange sundhedsproblemer i hjemmet. Der er op til 900 kemikalier i indeluften, med negative bivirkninger og de er meget mere almindelige i ejendomme uden tilstrækkelig ventilation. Faktisk viser tal fra Miljøstyrelsen, at luften inde i boliger kan være 70 procent mere forurenet, end den er udendørs!

VOC’er stammer fra en lang række kilder, herunder kosmetik, luftfriskere til permanente markører. Efter visse aktiviteter, såsom rengøring og fjernelse af maling, kan VOC-niveauer være så meget som 1.000 gange højere end baggrundsniveauer udendørs. Husejere kan tage skridt til at beskytte sig selv og deres familier ved at installere et effektivt ventilationssystem, der konstant tilfører ren, frisk luft udefra for at fortynde og kontrollere VOC’er i hjemmet.

6. CO2 og andre sygdomme

En CO2 ophobning, opnås lettest ved at placere mange mennesker i sammen rum uden ventilation. Det opleves oftest i skoler eller kontorer. Du kender det sikkert. Først begynder luften at føles tung, derefter begynder du at få koncentrationsbesvær, blive træt og til sidst får du hovedpine.

Det er alt sammen symptomer på CO2 forgiftning. Løsningen er forholdsvis let. Luften skal skiftes ud i en rate, så der ikke sker en ophobning af CO2, der giver problemer.

Covid19 har lært os den del om spredning af luftbårne sygdomme. Sandsynligheden for at blive smitte af forkølelse, influenza, Covid19 mm. er afhængig af koncentrationen af virus i luften. Ved at sørge for god ventilation holder man koncentrationen nede og mindsker derfor sandsynligheden for at blive smittet og i tilfælde af at man bliver smittet, så er symptomerne mindre hvis smittepåvirkningen er mindre.

Kort sagt, så giver god ventilation et godt indeklima, der øger velværet, mindsker sygdomme og giver et sundt hus, hvor vedligeholdelsesudgifterne bliver minimeret. Gevindsten ved god ventilation er meget større end omkostningerne.

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.