Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvad er omkostningerne ved dårlig ventilation?

Et dårligt indeklima kan give store problemer for dig, din familie og dit hus. Problemerne er alt andet end behalige, men de kan også være meget dyre.

Lad os dele det op i omkostninger i forbindelse med din families helbred og materielle skader i og på dit hus.

Skader på og i dit hus i forbindelse med dårlig ventilation

Lad os starte med den lette del. Bliver den relative luftfugtigheden ikke holdt nede, så sker der en opfugtning af huset. Det skaber grobund for svampe og skimmelsvamp.

Skimmelsvamp er som regel det, der spreder sig hurtigst. Der er skimmelsvampesporer i luften overalt, giver man dem organisk materiale og fugtighed, så vil de vokse.

Følgende skader forekommer oftest:

  • Tøj skal vaskes/renses. Er skaderne for omfattende, så skal tøjet smides ud.
  • Møbler og tæpper mm. skal vaskes/renses. Er skaderne for omfattende, så skal det smides ud.
  • Vægbeklædningen skal tages af og væggen skal bygges op igen. Skimmelsvamp vokser rigtig godt ved skallen og hjørner af et hus i tapetklister, i pappet på gipsplader, bag vægbeklædning, på undersiden af gulve mm.

Vi har i mange år renset for skimmelsvamp og kender de skader der kan opstå. Det kan være meget omfattende og dyrt. Tænk bare over hvad din families garderobe koster, møbler og hvis gulve og vægge skal renoveres.

Svampe vokser for det meste i træ. Det kan de ikke hvis træet er tørt. Hvis man holder luftfugtigheden nede, så kan det hjælpe vægge og andet til at tørre ud, så svampe ikke kan gro. Der er selvfølgelig stadig mulighed for at træværket bliver opfugtet med tør frisk luft, gennem fugt fra f.eks. vægge, men sandsynligheden er meget mindre.

Har skadelige svampe først spredt sig i hele dit hus, så er det totaltskadet og det kan bedste betale sig at rive det ned og bygge et nyt. Kan man inddæmme svampeangrebet, så kan man normalt klare det med et mindre indgreb.

Omkostninger for dig og din familie i forbindelse med dit helbred, job og uddannelse mm. der skyldes dårlig ventilation

Forskellen på om du får succes eller fiasko i livet, kan mange gange være om du er frisk eller uoplagt og/eller syg. Et dårlig indeklima gør dit liv og helbred værre i form af hovedpine, allegi, sygdom, lungekræft, virus mm. Uden at gå nærmere ind på hvordan du kan blive syg af et dårlig indeklima, så vil vi se på situationer, hvor det kan gøre en stor forskel for dig.

Stort sygefravær

Når en arbejdsgiver skal bestemme hvem, der skal fyres eller forfremmes, så ser mange på sygefraværet, som en indikator på en medarbejders motivation. Selvom det kan være uretfærdigt, så er det den slags ting, der kan afgøre, hvilke muligheder der byder sig. Hvis man er syg på arbejdet, så får man selvfølgelig arbejdet mindre tid eller man får lært mindre, hvis man er syg og er under uddannelse.

Koncentration

Forhøjet CO2 niveau, hovedpine og allergi mm. giver koncentrationsbesvær. Når man ikke kan koncentrerer sig, så har man problemer med at præsterer. Bliver man tynget ned af koncentrationsbesvær, så klarer man sig dårligere gennem uddannelse og hjemmearbejde osv.

Det kan blive så slemt at man helt må opgive at uddanne sig eller gå på arbejde.

Sygdom

Mangel på ventilation kan give forhøjet niveau af

  • Radongas, der giver lungekræft
  • Virus i luften, der kan give Covid19, forkølelse, influenza mm.
  • Pollen, der kan give og forværre allergi
  • Støvallergi: Støvmidens afføring, der suges ind i lungerne og giver allergi
  • Manglende motivation, som giver udslag i dårlige mad og motionsvaner, som er linket til hjertekarsygdomme, kræft og alzheimer

Varmeudgifter

Ved at bruge et ventilationsanlæg med varmegenindvinding, så kan man genanvende op til 90% af varmen i luften. Det vil reducerer varmeudgifterne, men ikke så meget, som man skulle forvente. Lige som når et hus bliver bedre isoleret, så vælger beboerne at hæve temperaturen, fordi det nu er blevet billigere at få det varmere. På samme måde gælder det med ventilation.

Varmegenvinding med en simple ventil fra Duka One

Når man få ventilation med varmegenindvinding, så har man ikke besværet med udluftning, genen med træk og man skal kun betale for at varme luften op fra f.eks. 21 til 25 grader, isteden for opvarmning fra -5 til 25 grader. Derfor vælger de fleste bedre indeklima i forhold til en mindre besparelse, da frisk luft er blevet billigere.

Hvad er omkostningerne ved ikke at have god ventilation?

De fleste der køber ventilation ser udgifterne til køb af et ventilationsanlæg med varmegenanvendelse, montering, vedligehold og el-forbrug af dette, som de udgifter der er.

Til de positive effekter er besparelsen i varmeudgifter og man kan komme af med det dårlige indeklima, som man er startet med at se de negative effekter af.

Det er alt sammen vigtige effekter at tage med i sine overvejelser, men de er små sammenlignet med de vigtigste effekter.

Naturen er fugtig og har mange svampespore og insekter. Det sikre at dødt materiale hurtigt bliver nedbrudt og vender tilbage i naturens kredsløb.

Det ønsker vi ikke for vores huse. Ved at holde luftfugtigheden nede, tager vi en livsbetingelse væk fra svampe og insekter, samtidig med at andre materialer kræver mindre vedligeholdelse.

Din og din families helbred er det vigtigste. Det er ikke kun sygdomme, der kan mindske livskvaliteten og forkorte livet, men de muligheder et godt arbejdsliv og familieliv giver kæmpe omkostninger ikke at få med.

Alt i alt så koster god ventilation et tocifret antal tusindlapper og spare dig, samt giver din familie mulighed for at tjene mange millioner ekstra.

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.