Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Ventilation

Ventilation

Hvad er ventilation og hvilken slags er bedst i praksis?

Det er et emne man kan skrive meget om og det har vi valgt at gøre. Denne artikel beskæftiger sig overordnet med, hvad der er vigtig at vide om ventilation.

Når du så forhåbentlig, er blevet indført i alle de vigtig elementer, så er du meget velkommen til at ringe til en af vores ventilationseksperter. Det koster ikke noget og vi har en del praktisk erfaring fra de tusindvis af danske husstande, hvor vi sætter ventilationsanlæg op hvert år.

Når vi bygge og moderniserer vores huse, så gør vi dem tætte. Det medføre at fugt, radon og CO2 mm. der ikke kan komme ud af huset. Får vi ikke fugt ud af huset, så medføre det skimmelsvamp og nedbrydning af huset. Får vi ikke radon, CO2 og andre giftgasser ud, så vil det i bedste fald medføre ubehag og i værste fald en for tidlig død.

I det følgende vil vi gennemgå det vigtigste der er at vide om ventilation og linke til mere uddybende artikler.

Hvad er naturlig ventilation?

Naturlig ventilation er en fællesbetegnelse for passiv og manuel ventilation. Dvs. ventilation hvor der naturligt kan komme luft ind/ud f.eks. gennem revner og sprækker eller hvor man har designet ventilation gennem f.eks. udluftningsventiler i vinduer/døre/mure/lofter, gennem skorsten og mekanisk ventilation der ikke er tændt.

Manuel ventilation er når man åbner døre og vinduer for at ventilere med gennemtræk.

Fordele ved naturlig er at det er billigt at lave, det er driftsikkert og kræver ikke elektricitet.

Ulempen er at det kræver store varmeudgifter, dårlig styring med ventilationsmængden, manuelt ventilations er besværligt, det giver træk, ingen filtrering for støv/pollen/støj udenfra, forbudt i nybyggeri og indbrudstyve benytter tit vinduer/døre, som er blevet brugt til udluftning, men derefter ikke er låst til indbrud.

Hvad er omkostningerne ved dårlig ventilation?

Normalt tænker man at det koster noget at etablere, vedligeholde og holde ventilation i gang. Hvis man så sætter et ventilationsanlæg op med varmegenindvinding, så spare man på varmeudgifterne og måske løser man nogle problemer med radon, skimmelsvamp og andre ubehageligheder.

Det man tit glemmer er, at skader ved for stor luftfugtighed indendørs, kan føre til store skader på tøj, møbler og huset. Disse skader kommer langsomt og derfor dækker forsikringen ikke.

Selv om et hus angrebet af svamp og skimmelsvamp kan føre til at alle møbler og tøj skal smides ud, samt at huset skal rives ned, så er det stadig små udgifter i forhold til de omkostninger et dårlig helbred kan føre med sig.

Hvis du og din familie er meget syge og ikke kan koncentrerer jer pga. dårligt indeklima, så har det en væsentlig indflydelse på de job og sociale muligheder I får og derved kan udnytte til at få et rigt og lykkeligt liv.

Radon er en af de gasser som kan medføre lungekræft. Mange ældre dør ved at de har svært ved at få nok ilt. Et dårlig indeklima er en væsentlig faktor til at kunne forværre begge dele. Det er svært at sætte en pris på ekstra leveår, men de fleste vil sætte den højt for de mennesker man deler hjem med.

Skal man sætte pris på forskellen på et godt og dårligt indeklima, så er det mange millioner.

Hvorfor har man ventilation?

Ventilations formål er mest at:

 • At fjerne fugt, som forårsager skader på boligen
 • At skabe et sundere indeklima og reducere astma
 • For at hjælpe med at lindre symptomer på høfeber og andre allergier
 • At reducere virkningerne af naturligt forekommende radongas
 • For at mindske virkningen af ​​VOC’er(flygtige organiske forbindelser)
 • CO2 og andre sygdomme

Hvad er et ventilationsanlæg med varmegenvinding?

Det er et ventilationsanlæg hvor indeluften afgiver sin varme til udeluften, før den bliver skiftet ud.

Varmegenvinding med en simple ventil fra Duka One

Modsætningen til et ventilationsanlæg med varmegenvinding er naturlig udluftning eller mekaniske udluftning der trækker luft ud/ind. Der kommer den varme luft ud med den temperatur, som som den har indenfor og udetemperaturen skal varmes op fra den temperature, som der er udenfor.

Fordelene ved varmegenvinding er:

Hvilken slags varmegenvinding findes der?

Til private hjem findes der hovedsagelig 3 slags:

 • Krydsveksler
 • Modstrømsveksler
 • Keramisk veksler

Det er de to sidste der sælges mest.

Hvordan øger man effektiviteten af varmegenvinding?

Når frisk luft bliver billigere og uden besvær, så vil du måske ønske mere frisk luft. Det er lidt ligesom, når folk får isoleret deres hus, så vælger de skrue op for temperaturen, fordi det nu er billigere. Deres besparelse er derfor ikke så stor beregnet i penge, da de ønsker den i velvære.
Det samme gør sig gældende for ventilation med varmegenindvinding. Når du nu kan få frisk luft til 5-20% af prisen og uden besvær, så vælger mange ekstra frisk luft, så man bliver fri for dårlig lugt, et fugtig hus, skimmelsvamp, tidlig død og hovedpine mm.

Når du skruer op for et ventilationsanlæg, så bliver effektiviteten dårligere og støjen bliver meget højere.
Derfor er det vigtig at du vælger et ventilationsanlæg, der passer til dit forbrug og ikke et antal kvadratmeter, som en sælger, siger vil passe til dig. Du kan også:

 • Rense din veksler, filtre og rør. Det giver en højere effektivitet.
 • Tilpas luftstrømmene i huset og behovet i de forskellige rum.
 • Tilpas ventilationsmængden, så der hverken kommer for lidt eller for meget frisk luft. Det kan også være et ugeprogram, hvor man tilpasser, hvornår der bliver vasket tøj, når man er i sommerhuset, hvor mange mennesker, der opholder sig i huset, årstiden og andre faktorer der påvirker ventilationsbehovet.
 • Et ventilationsanlæg der køre på maksimum larmer meget og et der køre på lavt niveau larmer næsten ikke.

Hvilken ventilationsanlæg er det bedste til dig?

Det bedste ventilationsanlæg skal både passe til dig, din bolig og til din pengepung. Her er nogle af de faktorer, der er vigtige, at tage med i betragtningen, når du laver valget:

Har du nogle af disse alvorlige problemer med indeklimaet:

Disse lidt mere generale indeklimasproblemer:

 • CO2/Hovedpine
 • Pollealegi
 • Afgasning
 • Lugt

Hvor meget fugt afgiver din familie i form af:

 • Madlavning
 • Tørring af tøj (½ liter pr. 1 kilo tøjvask)
 • Badning
 • Fordampning fra mennesker (2 liter pr. dag) og dyr
 • Opsivende fugt fra omgivelserne
 • Utætte vand/afløbsrør

Hvor meget CO2 afgiver din familie i hvilke rum og på hvilket tidspunkter.

Hvilke slags ventilationsanlæg kan jeg vælge mellem?

Der er 3 hoved slags ventilationsanlæg, hvor de to første er med varmegenindveinding:

 1. Decentral (Et rumsventilation uden rør)
 2. Central (Villa-ventilation med rør)
 3. Naturlig/manuel/mekanisk (uden varmegenindveinding)

Der er rigtig mange fordele og ulemper ved de forskellige ventilationsanlæg. Nogle gange gøre dine præferencer eller de praktiske forhold det let at vælge. Andre gange kan man vælge mellem flere gode muligheder. Vi går mere i dybden i denne artikel: Hvilken ventilationsanlæg er det bedste?

Hvordan fjerner et ventilationsanlæg fugt?

Når temperaturen stiger, så kan luften indeholde mere vand.

Det udnytter man ved at tage kold luft ind, varme luften op, så den relative luftfugtighed bliver lav. Det får omgivelserne til at afgive fugt til luften, som så kan sendes udenfor.

Få svar på flere kælder spørgsmål her:

[wpb_accordion_posts]

Ingen indlæg fundet

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.