Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Ved en varmepumpe kan du på en meget miljøvenlig, let, energieffektiv og billig måde opvarme dit hjem.

Der er 3 slags løbende omkostninger forbundet med at drifte en varmepumpe:

  • Strøm
  • Service
  • Reparation

Elektricitetsomkostninger: Ved at køle luft/vand/jord ned udendørs, så kan en varmepumpe forvandle 1 kWh til ca. 3,5-5 gange så meget varmeenergi. Det er gennemsnit tal. Nogle varmepumper fungere mere effektivt og koster gerne lidt mere.
Varmepumper der køler luft ned fungere mest effektivt, når det ikke er alt for koldt uden for. Derfor fungerer de rigtig godt i f.eks. et sommerhus, hvor der er lukket ned i de koldeste måneder og bliver suppleret med en brændeovn.

Service: En varmempumpe skal serviceret en gang om året af en autoriseret varmepumpe installatør. Priserne er lidt forskellige i forhold til de forskellige mærker og størrelser.

Reparation: Mange varmepumper fungerer uden reparation i rigtig mange år, hvis de bliver serviceret ordentligt.

Bolius.dk har regnet sig frem til at et standard hus(parcelhus på 130 m2 fra 60′-70’erne) at en varmepumpe bruger følgende mængde elektricitet:

Luft til luft-varmepumpe: 3.299 kWh
Jordvarmepumpe(med gulvvarme): 4.161 kWh
Luft til vand-varmepumpe(med gulvvarme): 4.469 kWh
Jordvarmepumpe(uden gulvvarme): 5.246 kWh
Luft til vand-varmepumpe(uden gulvvarme): 5.746 kWh

Hvorfor bruger du mindre elektricitet når du har gulvvarme?

Det er fordi, at fremløbstemperaturen derved ikke behøver, at være så høj. Du kan opnå samme besparelse, hvis du varme din luft op gennem dit ventilationsanlæg med varme fra din varmepumpe eller hvis du har store radiatorer.
Varmepumper er meget mere effektive, hvis du de ikke skal varme så meget op.

Hvorfor er jordvarme mere effektiv end luft varmepumper?

Der er det heller ikke. Varmepumper er ikke særlig effektive, når det de køler ned(luft/vand/jord) er meget koldt for at varme dit hjem op. Ved at lægge slanger i jorden kan man opnå en næsten ens temperatur hele året for det man køler ned.

Man låser sig fast på 5-7 grader med jordvarme og det er en fordel i det kolde halvår. I det varme halvår er luft varmepumper mest effektive.

Faste udgifter

Hvorfor har alle så ikke jordvarme? For det første så er det besværligt at lægge mange hundred meter slanger ned i jorden og derfor dyrt. For det andet så har luft varmepumper også fordele.

En luft til luft varmepumpe kan også køle ned og på samme tid fjerne fugt fra luften. Den kan også let justere indblæsningstemperaturen så den bliver lavest muligt, så den er meget effektiv når du kun har brug for lidt varme om foråret og efteråret.

En luft til vand varmepumpe er en let og billig måde at udskifte en varmekilde der bruger en form for forbrænding. Derved får du ikke bare en miljørigtig varmekilde, men du spare også penge.

Ved en luftbaseret varmepumpe, spare du penge ved etableringen i forhold til jordvarme. Dog er det dyre, når det er rigtigt koldt. Det kan du dog klare ved at fyre i din brændeovn eller bevare dit fyr, så når det er rigtig koldt, så supplere du med det. På den måde får du det bedste af begge verdener.

Konklusion ift. Hvad en varmepumpe koster

En ting er de generelle betragtninger der er vigtige at tage med, men i dit tilfælde, så er der nok nogle helt konkrete fakta, som har stor indflydelse på din beslutning. Du er selvfølgelig velkommen til at ringe eller skrive til os, for at få gratis ekspertråd om hvad der er bedst for dig.

Relaterede indlæg

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.