Kælderlugt kommer af svampeangreb, som regel skimmelsvamp. Ved at fjerne skimmelsvampen og dens mulighed for at leve, så fjerne du også kælderlugten.
Skimmelsvamp og andre svampe behøver fugt og organisk materiale for at gro. Du kan ikke forhindre skimmelsvamp i at komme ind i dit hjem, da skimmelsvampesporer findes alle steder, men du kan sørge for, at de ikke kan overleve. Det gør du ved at holde luftfugtigheden nede under 70%. Nogle steder vil der være en højere fugtighed, som f.eks. hjørner i kældre, der vender ud mod to ydervægge der afgiver dobbelt kulde og fugt, samtidig med at der som regel er mindre luftcirkulation i hjørnerne.
Ventilation
Når det er tilfældet mht. f.eks. hjørner, så er det ikke nok at holde den relative luftfugtigheden under 70 %, så skal den længere ned, for at fugtigheden ikke bliver for høj på de mest udsatte steder.
Den letteste og billigste måde at nedbringe luftfugtigheden, er ved at holde en varmere temperatur indendørs og så kontinuerligt skifte den indendørs luft, med meget fugt, ud med udendørsluft, der ikke har så meget fugt i sig. På den måde kan man hive fugt ud af kælderen og resten af huset og undgå at skimmelsvamp kan gro. Jo varmere og jo mere luft man skifter ud, jo lavere luftfugtighed får man.
Moderne ventilation med varmegenanvendelse, fås i så små systemer, at man kan bore et hul i væggen, indsætte et rør og have plads til at have ventilatoren inden i røret. Det er den billigste måde at løse problemet og hvis problemet er mere alvorligt, så skal der altid ventilation til alligevel.
Isoleret og diffusionsåben vægge
Kælderlugt kommer også tit fra organisk vægbeklædning der er angrebet af skimmelsvamp. Når man f.eks. har stille noget op af en fugtig væg, så kan fugten ikke komme væk og skaber dermed grobund for skimmelsvamp. Når det er på overfladen, så kan det let ses som sorte pletter.
Man kan tit ikke se, hvis skimmelsvampen gemmer sig bag vægbeklædningen. Det sker tit hvis man har sat en gipsvæg op uden på en fugtig kældervæg. Limen der bruges til at sætte filt/væv op er organisk og giver en fin grobund for skimmelsvamp. Hvis man samtidig har vægge der afgiver fugt ude fra og malet væggene med plastmaling, der lukker fugten inde, så er der tit skimmelsvamp på indersiden af filt/væv.
Som regel er man nødt til at rive de angrebet bygningsdele ned som f.eks. gipsvægge og filt/væv. Når væggene skal bygges op igen, så er det en god ide at gøre det med isolerende og diffusionsåbne vægplader fra f.eks. SkamoWall eller Multipor. De spare penge på varmeregningen ved at isolere, ser pæne ud, lede fugt væk fra væggen og har en ph på overfladen, så skimmelsvamp ikke kan gro.
Hvad kan kælderlugt ellers skyldes og hvordan kommer man af med den?
Det kan skyldes mange ting. Vi har hjulpet tusindvis af danske husejere hvert år og der er snart ikke noget der overrasker os. Nogle af de første ting som vi gå efter er:
- Møbler, tæpper mm. der er inficeret med skimmelsvamp. Vurder om det kan og er værd at redde
- Tøj og mindre tæpper kan vaskes med rodalon og dermed blive fri for skimmelsvamp og kælderlugt
- Som regel hjælper det også at rydde op og gøre rent. Selv om det ikke virker helt intuitivt, så hjælper det at få smidt og ryddet ting op. Hvis man vasker af og fjerne støv, gør man det også det meget svære for skimmelsvamp at overleve.
- Vi finder også nogle gange gulvtæpper, linoleum, trægulve og andet gulvbeklædning i en fugtig kælder, som giver god grobund for skimmelsvamp og kælderlugt
Vi har en del professionelle maskiner der kan rense for skimmelsvamp, som f.eks. tørdampe eller affugtere, der kan tørre angrebet rum helt ud.
Har du nogle problemer med kælderlugt eller lign. så er du velkommen til at ringe og gøre brug af vores ekspertise.