Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvorfor iser min varmepumpe til?

I Danmark er lidt is på din varmepumpe normalt. Men hvis dine varmepumpes spoler fryser helt, eller hele enheden bliver indkapslet i is, vil dit system ikke køre godt, og komponenterne risikerer at blive beskadiget. At forstå, hvorfor en varmepumpe fryser, er det første skridt mod at løse og forebygge problemet.

Utilstrækkelig luftstrøm

Temperaturen på varmepumpens kølemiddel kan falde til under frysepunktet. Uden tilstrækkelig luftstrøm gennem enheden kan fugt i luften fryse på fordamperen eller kondensatorspiralen. For at forhindre dette skal du sørge for god luftstrøm ved at fjerne blade, snavs eller snedriver, der kan blokere spolerne. Hvis spolerne er snavsede, kan rengøring af dem forhindre frysning.

Koldt vand

Når der falder frostregn på en varmepumpe, kan regnen få toppen af enheden til at fryse, og resten følger hurtigt efter. Hvis din varmepumpe ikke kan afrime sig selv efter en dag, eller hvis den afrimer og fryser igen, kan varmepumpen tage skade og evt helt blive ødelagt. Vand der drypper fra en utæt tagrende, er også en almindelig årsag til frosne varmepumper. Tjek dine tagrender og lav eventuelle nødvendige reparationer.

Afløb

De fleste varmepumper står på en betonplade. Over tid kan denne plade sætte sig i jorden. Selv en tomme eller to bundfældninger kan blokere dræningsvejen for issmeltning og hæmme luftstrømmen, hvilket forårsager opbygning af is. Hvis du har mistanke om, at dette er dit problem, kan du få enheden nivelleret.

Problemer med kompressoren

Kompressoren er i bund og grund varmepumpens hjerte, da den får kølemidlet til at flyde gennem systemet ved at ændre trykket. Hvis enheden ikke er i stand til at udvinde varme, så fryser den om vinteren og fungerer ikke.

Disse ting kan få en kompressor til at gå dårligt:

En motorfejl

Motoren er den del, der holder kompressoren i gang. Hvis du ikke kan høre kompressoren, hver gang du tænder for enheden, er der stor chancen for, at motoren har svigtet.

En kompressor kan blive slidt

Dette sker normalt på grund af dårlig vedligeholdelse eller snavs. Dette vil få udendørsventilatoren til at starte, men alt andet vil ikke fungere.

Kompressorens leje og kontakter kan også gå dårligt. I sådant et tilfælde vil varmepumpen slet ikke kunne starte.

En fastsiddende vendeventil

Vendeventilen er et af de elementer i systemet, der får enheden til at skifte fra køling til opvarmning og tilbage igen.

Hvis ventilen sidder fast, vil din varmepumpe ikke være i stand til at skifte til varmetilstand (eller køling under afrimningstilstand).

I tilfælde af at vendeventilen sidder fysisk fast, kan du prøve at banke forsigtigt med noget på hver side af ventilen.

Vendeventilen er muligvis ikke aktiveret eller utæt, men det kan være en god ide at få en professionel til at tjekke disse ting.

I sidste ende er manglende vedligeholdelse en stor del af, hvorfor en varmepumpe fryser. Forebyggelse er ofte blot et spørgsmål om regelmæssig vedligeholdelse. Årlig varmepumpevedligeholdelse udført af en fagmand. En tekniker kan også tjekke for at finde og løse problemet, før det forårsager problemer.

Du er altid velkommen til at ringe til os hvis du har problemer, så kan vi hjælpe dig med at løse det, eller vi kan tilbyde dig en serviceaftale.

Relaterede indlæg

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.