Varmepumpe

Varmepumper er den mest miljørigtig og effektive opvarmningsform i Danmark og det bliver kun styrket i fremtiden. Det er svært at forstå, hvordan en varmepumpe fungere, men det er heldigvis ikke nødvendigt for at brug dem. Her gennemgår vi alle de almindelige spørgsmål og de vigtigste emner.

Hvordan virker en varmepumpe?

Hvor skal en varmepumpe placeres?

Det er det store spørgsmål, når du er ved at beslutte om du skal have en varmepumpe eller har besluttet hvilken det er, men mangler den optimale placering.

Du skal tage højde for afstand og støjkrav ift. til naboer, støjberegning, hvor du bedst kan accepterer støj, visuel påvirkning, omkostninger, effektivitet og mange andre ting. 

Fordele og ulemper ved varmepumper

Varmepumper fungerer ved at pumpe eller flytte varme fra et sted til et andet. Det gøres ved at bruge en kompressor og en cirkulerende struktur af væske- eller gaskølemiddel, hvorigennem varme udvindes fra eksterne kilder og pumpes indendørs.

Vi gennemgår de fordele der gør at så mange får installeret varmepumper og de ulemper der afholder folk.

Hvorfor skal jeg have buffertank til varmepumpen?

Det behøver du nødvendigvis heller ikke, men du få en række fordele, hvis du har en f.eks. mere stabil og effektiv drift, mindre slidtage, udnyt variationen i strømpriserne, mere forsyningssikkerhed, kan klare dig med en mindre varmepumpe.  

Spørgsmålet er som regel hvilken størrelse der er mest optimal til dit behov. 

Terminologi for varmepumper

Lyder mange af ordene, der bruges til, at omtale varmepumper som kinesisk, så er du ikke den eneste der syntes det. Derfor har vi her samlet ord som: Kølemiddel, vendeventil, spole, fordamper, kompressor, kondensator, ekspansionsanordning, udendørsenhed og indendørs spole mm.

Hvordan virker luft til luft varmepumpe?

Læs og se video om opvarmnings, afkølings og afrimningscyklussen, samt forstå de vigtigste tekniske faktorer, der har betydning for, hvor godt en luft til luft varmepumpe kommer til at fungerer i dit hjem. 

Hvem installerer varmepumper?

Det gør vi. hint hint ring til os.

Kølevæske er meget miljøfarligt og det kræver derfor en special autorisation at arbejde med varmepumper. En installation kan også kræve autorisation fra en vvs’er og elektrikker. Der kan også komme andre specialister ind over som f.eks. hvis du skal have gravet rør ned. Ved mere avanceret installationer er der en hele del forskellige håndværk, man skal kunne mestre. Der er derfor en stor effektiviseringsgevinst, at hente på både omkostningerne og især kvaliteten for dem der specialiserer sig i varmepumper ligesom os.    

Hvilke radiatorer er bedst til en varmepumpe?

Jo lavere fremløbstemperatur, jo mere effektivt fungere en varmepumpe.
Jo lavere fremløbstemperatur, jo større skal en radiator være for at afgive den samme varme.

Derfor er store og effektive radiatorer de mest velegnet til varmepumper der transporterer varmen ind med vand. Hvis man sætter en luft til luft varmepumpe op, så fungerer den uafhængig af dit varmesystem.  

Hvorfor iser min varmepumpe til?

I Danmark er lidt is på din varmepumpe normalt. Men hvis dine varmepumpes spoler fryser helt, eller hele enheden bliver indkapslet i is, vil dit system ikke køre godt, og komponenterne risikerer at blive beskadiget.

Vi gennemgår de forskellige grunde til at din varmepumpe fryser til, som f.eks. utilstrækkelig luftstrøm, koldt vand, afløb, problemer med kompressoren(motorfejl, slidt kompressor, defekt vendeventil).

Hvad koster en varmepumpe på abonnement?

Det er en problematik vi møder tit. En kunde ringer til os og vil gerne have en varmepumpe. Kunden kan godt se, at over de næste mange år, vil de spare mange penge og hjælpe miljøet. Men det er godt nok mange penge, der skal lægges til at starte med og er man nu helt sikker på, at det hele fungerer, som man bliver lovet.

Vi tilbyder alle slags varmepumper på abonnement, så du kan få fordelene i næste uge, uden at skulle betale et stort beløb nu.

Hvad er en monoblock varmepumpe?

Det er en varmepumpe der består af en enhed. I modsætning til en split-varmepumpe der består af flere enheder.

Vi gennemgår de forskellige monoblock varmepumper og hvilken fordele og ulemper de har. 

Hvor stor varmepumpe?

Det bedste gæt er at kende svaret. Hvis du har en varmekilde allerede og ikke har lavet nogle store ændringer, så kan du se på dit nuværende forbrug.

Det varmebehov du skal have dækket med en ny varmepumpe er, at kunne opvarme dit hus mm. på den koldeste dag til et acceptabelt niveau.

Derudover er der mange muligheder og beregninger du skal tage med i dine overvejelser.

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Du skal budgetterer med strøm, service og reparationer. Vi gennemgår hvilke omkostninger du kan forvente med forskellige slags varmepumper.

 

Er en varmepumpe billigere end fjernvarme?

Ja, nej, måske. Vi gennemgår hvornår henholdsvis en varmepumpe er billigere end fjernvarme og omvendt. Samt ser på hvorfor og under hvilke forhold en varmepumpe er billigere og om det giver mening at have begge dele. 

Hvornår er en varmepumpe mest effektiv og hvornår stopper den med at fungere?

En jordvarmepumpe fungere næsten lige effektiv hele året rundt, mens en luft varmepumpe fungere bedst, når det er varmt uden for. Alle varmepumper fungere bedst når de ikke skal varme luft eller vand så meget op. 

Jordvarmepumper

Fungere lige effektiv hele året rundt. De bruger jord til at optage varme fra og larmer derfor ikke udenfor. Slangerne under jorden, kan også bruges til køling, da de kan pumpe 2-8 grader vand ind i dit hus.

Det kan være svært at forstå hvordan en jordvarmepumpe virker og alle de tekniske detaljer, men du kan læse mere om det her.  

Luft varmepumper

Mange har sikkert hørt om luft varmepumper, men hvad er det mere præcist? Vi gennemgår de forskellige slags, samt fordelene ved dem.

Hvad er en varmepumpe og hvordan fungerer den?

Varmepumper er en gennemprøvet teknologi, der har været brugt i årtier, både i Danmark og globalt, til effektivt at levere opvarmning, køling og varmt vand. Faktisk er det sandsynligt, at du dagligt arbejder med varmepumpeteknologien: Køleskabe og klimaanlæg fungerer efter samme principper og teknologi.