Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvad er en varmepumpe og hvordan fungerer den?

Varmepumper er en gennemprøvet teknologi, der har været brugt i årtier, både i Danmark og globalt, til effektivt at levere opvarmning, køling og varmt vand. Faktisk er det sandsynligt, at du dagligt arbejder med varmepumpeteknologien: Køleskabe og klimaanlæg fungerer efter samme principper og teknologi. Dette afsnit præsenterer det grundlæggende om, hvordan en varmepumpe fungerer, og introducere forskellige varmepumper teknologier.

Grundlæggende koncepter for varmepumper

En varmepumpe er en elektrisk drevet enhed, der udvinder varme fra et lavtemperatursted (udendørs luft og jord) og leverer den til et højere temperatursted (indendørs).

For at forstå denne proces, tænk på en cykeltur over en bakke: Der kræves ingen indsats for at køre fra toppen af ​​bakken til bunden, da cyklen og rytteren vil bevæge sig naturligt fra et højt sted til et lavere sted. At køre op ad bakken kræver dog meget mere arbejde, da cyklen bevæger sig mod den naturlige bevægelsesretning.

På lignende måde strømmer varmen naturligt fra steder med højere temperatur til steder med lavere temperaturer (f.eks. om vinteren tabes varmen inde fra bygningen til ydersiden). En varmepumpe bruger ekstra elektrisk energi til at modvirke den naturlige varmestrøm og pumpe den tilgængelige energi et koldere sted for at varmere.

Så hvordan opvarmer eller køler en varmepumpe dit hjem?

Når energi udvindes fra en kilde, reduceres kildens temperatur. Hvis boligen bruges som kilde, vil termisk energi blive fjernet, hvilket afkøler dette rum. Sådan fungerer en varmepumpe i køletilstand, og det er det samme princip, som bruges af klimaanlæg og køleskabe. På samme måde, når energi tilføres, stiger dens temperatur. Hvis boligen skal varmes, tilføres termisk energi, der opvarmer rummet. En varmepumpe er fuldt vendbar, hvilket betyder, at den både kan opvarme og køle dit hjem, hvilket giver komfort året rundt.

Kilder til varmepumper

Valg af kilde til dit varmepumpesystem er med til at bestemme dit systems ydeevne, kapitalomkostninger og driftsomkostninger. Dette afsnit giver en kort oversigt over almindelige kilder til boligapplikationer i Danmark.

Her er de to almindeligste kilder til opvarmning af boliger med varmepumper i Danmark:

Luft: Varmepumpen trækker varme fra udeluften i fyringssæsonen.

Det kan være overraskende at vide, at selv når udendørstemperaturerne er lav, er der stadig en hel del energi tilgængelig, som kan udvindes og leveres til bygningen. For eksempel svarer varmeindholdet i luft ved -18°C til 85% af varmen ved 21°C. Dette gør det muligt for varmepumpen at give en god portion varme, selv i koldere vejr.

Luftkildesystemer er de mest almindelige på det danske marked.

Jordvarmepumpe: En jordvarmepumpe bruger jorden, grundvandet eller begge dele som varmekilde om vinteren og evt. som køling om vinteren.

Jordvarmepumper er mindre almindelige end luftvarmepumper. Deres primære fordel er, at de ikke er udsat for ekstreme temperaturudsving, idet de bruger jorden som en konstant temperaturkilde, hvilket resulterer i den mest energieffektive type varmepumpesystem under de fleste forhold i Danmark.

  • Indeluften opvarmes af varmepumpen. Dette kan gøres gennem:
    – Et centralt kanalsystem eller
    – En kanalløs indendørsenhed, såsom en vægmonteret enhed.
  • Vand inde i bygningen opvarmes. Dette varme vand kan derefter bruges i radiatorer, gulvvarme eller vandbaserretvarmeblæsere.

Hvorfor er en varmepumpe effektiv?

Ovne og kedler giver rumopvarmning ved at tilføre varme til luften gennem forbrænding af et brændstof, såsom naturgas, brænde eller olie. Selvom effektiviteten løbende er blevet forbedret, forbliver den stadig under 100 %, hvilket betyder, at ikke al den tilgængelige energi fra forbrændingen bruges til at opvarme luften.

Varmepumper fungerer efter et andet princip. El-tilførslen til varmepumpen bruges til at overføre termisk energi mellem to steder. Dette gør det muligt for varmepumpen at fungere mere effektivt med typiske virkningsgrader langt over 100 %, det vil sige, at der produceres mere termisk energi end den mængde elektrisk energi, der bruges til at pumpe den.

Det er vigtigt at bemærke, at varmepumpens effektivitet i høj grad afhænger af temperaturerne på det der køles ned og den temperatur der ønskes at varmes op til. Ligesom en stejlere bakke kræver mere indsats for at klatre op på en cykel, kræver større temperaturforskelle mellem varmepumpens kilde og udgangstemperaturen, at den arbejder hårdere, og det kan reducere effektiviteten. Det er afgørende at bestemme den rigtige størrelse af varmepumpen for at maksimere sæsonbestemt effektivitet.

Det kan godt være lidt svært at forstå. Det ved vi fordi vi snakker med mange danskere hver dag. Du er også velkommen til at give os et ring, så vi kan hjælpe med at besvare dine spørgsmål og evt. hjælpe dig til den løsning der er mest optimal til dig.

Relaterede indlæg

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot