Hvad er et ventilationsanlæg med varmegenvinding?

Det er i et ventilationsanlæg hvor indeluften afgiver sin varme til udeluften, før den bliver skiftet ud. For det meste, så er man interesseret i at afgive den varme luft om vinteren, forår og efterår, til den kolde udeluft man blæse ind, men det kan også være at man ønsker at holde på den kølige luft om sommeren. 

Varmegenvinding med en simple ventil fra Duka One

Modsætningen til et ventilationsanlæg med varmegenvinding er naturlig udluftning eller mekaniske udluftning der trækker luft ud. Der kommer den varme luft ud med den temparatur, som som den har indenfor og udetemparaturen skal varmes op fra den temperature, som der er udenfor. Det er en mere simple konstruktion, så den er billigere i anskaffelse, installation og vedligeholdelse. Så hvorfor installerer man så et ventilationsanlæg med varmegenvinding?

Hvorfor installerer man et ventilationsanlæg med varmegenvinding?

Besparelse på varmeregningen med varmegenvinding  

Ca. 40 % af varmeregningen går til at varme frisk luft op med, varmegenvinding kan du spare ca. 80% af den udgift. Det er ca. 32% af din varmeregning. Så hvis du bruge 20.000 kr på opvarmning af dit hus, så kan du spare 6.400 kr.

Hvis huset er godt isoleret, så går der en større del af varmeudgifterne til opvarmning af luften.

Det er besværligt at lufte ud

Det er ubehageligt og besværligt at åbne vinduer og døre om vinteren i 10 minutter, flere gange om dagen, især om vinteren. En ting er at åbne vinduer og døre, skrue ned for radiator, der begynder at banke derudaf, men også at høre på familien, der synes det er koldt.    

Træk

Når man bruger mekanisk udsugning, så hiver man luft gennem revner og sprækker, det giver træk. Da den luft der kommer udefra har samme temperature, som udetempraturen, er den ikke behalig. Hvis du f.eks. har 25 grader i din stue og du skifter luften ud gennem et varmegenvindingsanlæg, så får du den friske luft ind med en temperatur på 23 grader. Selv om det måske er samme mængde luft/træk, så er der stor forskel på om trækken er nul eller 23 grader.

Justering af ventilationsmængden

Alle ventilationsanlæg med varmegenvinding har styring indbygget. Så du kan justerer hvor meget og hvornår du vil lufte ud. Det kan man gøre manuelt, med ugeprogrammer eller med indbygget måleudstyr der måler relativ luftfugtighed, CO2 eller radon.

Derved kan du justere den rigtig mængde frisk luft og få anlægget til at ventilere mere hvis der bliver målt for høje mængder af luftfugtighed, CO2 eller radon.

Du kan også bestemme hvor den friske luft skal blæses ind og hvor der skal suges ud fra.

Skadelige gasser

Mange materialer afgiver farlige gasser. Et forhøjet radonniveau, fordobler risikoen for lungekræft, hvis man ryger. Møbler, tøj, plastik, maling, byggematerialer mm. afgiver også en del usunde gasser. I vores dagligdag producerer vi også en del gasser som f.eks. CO2 og fugt. De fleste kender til den hovedpine man får, når CO2 niveauet bliver for højt. Eller lugten af skimmelsvamp (kælder/sommerhuslugt) der også giver hovedpine og opstår hvis der er for meget vand i luften.

Alle disse gasser er ikke så farlige, hvis koncentrationen er beskeden og det kan opnås med kontinuerligt udluftning.

Tyveririsiko

For en tyv er det en betydelig erhvervsrisiko, at blive fanget med værktøj til at begå indbrud. Derfor benytte mange tyve sig af, at beboer glemmer at lukke vinduerne i deres hus, når de lufter ud. Når man har et ventilationsanlæg behøver man ikke at åbne vinduerne, når man skal have frisk luft og derfor bliver indbrudsrisiko kraftigt reduceret. 

Hvis en tyv bare hopper ind af et vindue i stueetagen eller man ikke kan bevise indbrud, så dækker de fleste forsikringer ikke.

Allergi og støv

Når man har et ventilationsanlæg med varmegenvinding, så kan man også sætte pollenfilter i. Det kan tage mange af de pollen, som giver allergikere problemer.

Støj

Især i de store byer er der meget støj udenfor. Når man lufter ud, så kommer det indenfor. Et ventilationsanlæg støjer lidt, men til gengæld, så behøver du ikke, at lukke støjen ind gennem åbne vinduer.

Omkostninger ved dårlige ventilation

Den vigtigste grund til at købe et ventilationsanlæg med varmegenvinding er alle de problemer og omkostninger, man kan undgå ved ikke at ventilere ordentlig. Det er øget vedligeholdelsesudgifter, svampeangreb der kan totalskade både hus og indbo, beboernes helbred og livskvalitet.

Hvilken slags varmegenvinding findes der?

Der findes hovedsagelig 3 slags varmegenvinding til private anlæg:

Hvad er en krydsveksler?

Et ældre vilaventilationsanlæg med varmegenvinding har sandsynligvis en krydsveksler. Den brugte og opvarmet luft gå gennem et aluminium/plastik krydsveksler, som den afgiver sin varme til. Den friske og kolde luft gå gennem samme krydsveksler, dog uden at være i kontakt med hinanden. Den friske luft bliver varmet op gennem krydsveksleren. Det hedder en krydsveksler, fordi luften gå på kryds af hinanden. En krydsveksler har gerne en effektivitet på ca. 60 – 65 %.

Hvad er en modstrømsveksler?

Det er egentlig det samme som en krydsveksler, med den tilføjelse, at man har gjort veksleren større og dermed luftens vej længere. Det medføre at effektivitet er blevet bedre og lægge på ca. 85 % – 95 %.

Hvad er en keramisk veksler?

Det er noget man bruger i en et-rumsventilator. Hvis man borer et hul i en ydervæg og vil sætte en ventilator ind i væggen med varmegenvinding, så er det svært at få plads til en krydsveksler. En keramisk veksler er en enhed der optager varmen fra luften, når den blæses ud og afgiver varmen når man blæser frisk luft ind. En keramisk veksler har gerne en effektivitet på ca. 75 – 95 %.

Varmegenvinding med en simple ventil fra Duka One

Hvordan øger man effektiviteten af varmegenvinding?

Som vi lige har gennemgået, så er der forskel på hvor effektiv de forskellige varmeveksler er. Så der er let at øge effektiviteten ved at vælge et effektivt ventilationsanlæg med høj effektivitet. Men effektivitet påvirkes også af andre faktorer.

Hvor meget presse du dit ventilationsanlæg?

Hvis du gør veksleren større, så giver du luften længere tid til at afgive varmen til den friske luft. Den samme effekt kan du opnå ved at mindske hastigheden, du sender luften gennem veksleren. Så når du skruer ned for ventilationsanlægget, så øger du også effektiviteten.
Problemet er at fabrikanterne og sælgere forsøger at sige, at deres anlæg kan ventilere mere end det er hensigtsmæssigt. Derfor er det vigtigt at vælge et ventilationsanlæg der passer til hvordan du vil bruge det. Derfor skal du tage højde for:

  • Når frisk luft bliver billigere og uden besvær, så vil du måske ønske mere frisk luft. Det er lidt ligesom, når folk får isoleret deres hus, så vælger de skrue op for temperaturen, fordi det nu er billigere. Deres besparelse er derfor ikke så stor beregnet i penge, da de ønsker den i velvære. 
    Det samme gør sig gældende for ventilation med varmegenindvinding. Når du nu kan få frisk luft til 5-20% af prisen og uden besvær, så vælger mange ekstra frisk luft, så man bliver fri for dårlig lugt, et fugtig hus, skimmelsvamp og hovedpine mm.
    Når du skruer op for et ventilationsanlæg, så bliver effektiviteten dårligere og støjen bliver meget højere.
    Derfor er det vigtig at du vælger et ventilationsanlæg der passer til dit forbrug og ikke et antal kvadratmeter, som en sælger siger vil passe til dig.  
  • Tilpas luftstrømmene, så de passer til behovet.
  • Tilpas ventilationsmængden, så der hverken kommer for lidt eller for meget frisk luft. Det kan også være et ugeprogram, hvor man tilpasser hvornår der bliver vasket tøj, når man er i sommerhuset, hvor mange mennesker der opholder sig i huset, årstiden og andre faktorer der påvirker ventilationsbehovet.
  • Et ventilationsanlæg der køre på maksimum larmer meget og et der køre på lavt niveau larmer næsten ikke.
  • Rens din veksler, filtre og rør. Det giver en højere effektivitet.