En varmepumpe virker ved, at udvinde energi fra naturlige kilder(jord/luft/vand). Denne lavtempratursenergi overføres gennem en varmeveksler til et gasformigt kølemiddel. Denne nu varmere gas passerer derefter gennem en elektrisk drevet kompressor, hvor den komprimeres. Kompression af gas genererer varme, hvor hårdt kompressoren arbejder (og så hvor meget elektricitet der kræves) dikterer temperaturen, gassen forlader kompressoren. Denne varme gas passerer, så hen over en anden varmeveksler, på den modsatte side af denne er varmemediet (væsken i dit varmesystem). Den producerede højtemperatursvarme der er velegnet til opvarmning og varmt vand.
Velinstalleret varmepumpesystem
Varmepumper har en variabel virkningsgrad. Et velinstalleret varmepumpesystem efterlader kompressoren med kun lidt arbejde – temperaturen tilbage fra jorden eller luften er høj, og varmesystemet er godt designet, så de nødvendige fremløbstemperaturer er lave. Det betyder, at der er brug for meget lidt elektricitet. Målingen af denne effektivitet er forholdet mellem, hvor meget elektricitet de bruger i forhold til at udvinde varme fra naturen (regelmæssigt defineret som COP).
Fremløbstemperatur
Ved at dimensionere jordsløjfer korrekt eller placere en luftvarmepumpe i et område, der er udsat for sol, der ikke er en køleplade, kan du optimere energitilførslen. Imidlertid er design af emitterkredsløbet lige så kritisk. Gulvvarme bør designes til at køre ved maksimalt 45 grader fremløbstemperaturer(gerne så tæt på stuetempratur som muligt), dette giver mulighed for overførselstab gennem gulvopbygning, møbler, tæpper, sofaer osv. og radiatorkredsløb designet en maksimal 50 grader fremløbstemperatur.
Med radiatorer kræver standardberegningerne en fremløbstemperatur på 70 grader. Dette indebærer en forskel på 50 grader mellem varmemediet og rumtemperaturen. Med et varmepumpekredsløb, der kører ved højst 50 grader, vil effekten fra radiatorerne i forhold til deres rating falde med det halve med 30 graders forskel mellem rumtemperatur og varmemedie. Det betyder, at de skal være dobbelt store, når man sammenligner deres nominelle ydelse med varmetabet i det påtænkte rum.
Radiatorer
Hvis du ønsker at eftermontere en varmepumpe, så er det klart, at du skal tjekke, at dine eksisterende radiatorer har den rigtige størrelse. Langt de fleste radiatorer, der opvarmes ved hjælp af en kedel med fossilt brændsel, i huse, der er ældre end 5 eller 6 år gamle, er dimensioneret ved hjælp af en formel kaldet Mears Calculator. Denne formel bygger i det væsentlige i en margen, så din kedel (der arbejder på dens konventionelle opsætning med at varme huset op i et par timer morgen og aften) kan bringe rummene op på temperatur hurtigt. Dette betyder dog, at radiatorerne ofte er 90-100% overdimensionerede kontra varmetabet i rummet. Det kan faktisk betyde, at mange af radiatorerne i dit hjem er dimensioneret korrekt til en varmepumpe og måske ikke behøver nogen opgradering for at varmepumpen fungerer. Andre virksomheder kan forklare, at en fuldstændig ombygning af dit radiatorsystem er påkrævet, men efter vores erfaring er det normalt, at kun de lokaler, der i øjeblikket føles kolde, skal øge størrelsen af de nuværende radiatorer.
Ventilationsanlæg
Hvis du har en ventilationsløsning med varmegenanvendelse eller tænker på at få en, så kan du tilføje varme i den luft der bliver pustet ind i rummene. Det er en meget effektiv metode, både fordi det kræver rigtig lav fremløbstemperatur og det kan øge din nuværende varmekilders kapacitet og derved gøre det muligt at skrue endnu mere ned for fremløbstemperaturen.
Jo lavere fremløbstemperaturen, jo mere effektiv er en varmepumpe. Den mest effektive måde at justere varmen i dit hus er ved at justere fremløbstemperaturen og sørge for at alle varmekilder, yder det maksimale der, hvor du har brug for varme.
Hvis du stadig er i tvivl, så er du ikke den eneste. Vi hjælper mange dansker hver dag med, at få afklaret, hvad der er bedst for dem. Du er selvfølgelig også meget velkommen til at ringe og få gratis ekspertrådgivning.