Det bedste gæt er at kende svaret. Hvis du har en varmekilde allerede og ikke har lavet nogle store ændringer, så kan du se på dit nuværende forbrug.
Det varmebehov du skal have dækket med en ny varmepumpe er, at kunne opvarme dit hus mm. på den koldeste dag til et acceptabelt niveau.
På de øvrige dage vil du have en overkapacitet.
Er det ikke spild at købe en så stor varmepumpe?
Jo det kan du godt sige. Du kan dog bringe størrelsen på varmepumpen ned ved, at bevare en supplerende varmekilde. Hvis du bevare en brændeovn/gasfyr/oliefyr mm., så kan du supplere, når det er rigtig koldt og dermed kræver det en noget mindre varmepumpe.
Kan jeg ikke bare supplere min nuværende varmekilde med en varmepumpe?
Jo og det anbefaler vi i mange tilfælde. Der er mange virksomheder der anbefaler store varmepumper, hvor det er bedre for dig, måske at supplere din nuværende varmekilde med en luft til luft varmepumpe.
Er der forskel på størrelsen på en jord-varmepumpe og en luft til vand eller luft til luft varmepumpe?
Jo det er der. En jordvarmepumpe kan levere en en konstant varme hele året, mens en luftbaseret varmepumpe er billigere og mere effektiv, når det er lunt, men ikke så effektivt, når det er koldt.
Derfor skal du bruge en noget større luftbaseret varmepumpe til, at dække dit behov på de koldeste dage.
Hvor stor er din bolig?
Det første du skal undersøge er, hvor mange kvadratmeter din bolig er, og hvor stort et beboet areal du har behov for at få opvarmet. Hvis det på de koldeste dage ikke er nødvendigt, at varme nogle rum op eller bare ikke varme dem så meget op, så kan du klare dig med en mindre varmepumpe.
Hvor godt er boligen isoleret?
Størrelsen på varmepumpen afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret. Jo bedre dit hus er isoleret, jo mindre varme skal dit varmepumpeanlæg producere. Dermed kan du nøjes med en mindre, og måske billigere, pumpe. Pt. er anbefalingen mindst 460 mm isolering. De fleste huse fra før år 2000 er kun isoleret med ca. 2-300 mm.
Har du isoleret dit hus fornylig eller overvejer at isolere dit hus, så skal du tage det med i dine betragtninger.
Hvad er varmebehovet?
Du kan med fordel undersøge, hvad varmebehovet er, og hvor meget varme du ønsker, at varmepumpen skal levere for at opvarme de ønskede rum. Der skal tages højde for, hvilken temperatur du og din familie ønsker.
Hvad er brugsvandsbehovet?
Hvis du ønsker at få produceret varmt brugsvand, er det vigtigt at undersøge behovet i hjemmet, så varmepumpen kan dække det forventede behov for varmt vand. Det er også muligt at bruge eller bibeholde en elvandvarmer.
Der er mange ting du skal tage med i dit estimat, når du skal besluttet dig for hvilken slags varmepumpe du ønsker dig og hvor stor den skal være. Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os, så kan vi hjælpe dig med at finde hvad der er den bedste løsning for dig.