Hvad koster en kælderrenovering?

Hvad koster en bil? Det kommer an på bilen, dens stand og udstyr mm.? Det samme er gældende for en kælderrenovering.

Mange ejendomsmæglere kalder kældre, der ikke er renoveret, for det gemte guld. Det er fordi, en renoveret kælder kan opnå kvadratmeterpriser, der ligger tæt på de andre kvadratmeter i huset(ejendomsskatten er mindre pr. kvadratmeter og mange gange tæller kælderen ikke med i bebyggelsesprocenten). Har man et hus der ligger i et attraktivt kvarter, så har vi fået meget høje kvadratmeterpriser. Derfor kan der være et stor forskel mellem, hvad det koster at renovere en kælder og så værdistigningen.

Sådan regner du ud om det kan betale sig at renovere din kælder

Værdistigning – renoveringsomkostninger = fortjeneste

For at få en så stor værdistigning som mulig, er det vigtig at holde renoveringsomkostningerne nede, samtidig med at man maksimere værdistigningerne.

Før vi går igennem hvordan man gør det, så er det værd, at bemærke, at står man som familie og overvejer at flytte, fordi ens hus er blevet for småt eller utidssvarende, så skal man regner med at det koster 10-20% af husets pris at flytte. De penge kan man mange gange betale en ret omfattende kælderrenovering for.

Lad os komme igang med, at lave en liste over de projekter, der bedst kan betale sig ved renovering af en kælder.

De mest profitable kælderrenoveringsprojekter

Ventilation

Ved at installere varmegenvindingsventiler i muren, får man en effektiv, stilren og billig ventilation. Man spare på varmeregningen ved at skifte den fugtige forurenede luft ud, med tør frisk luft og bevare det mest af varmen i rummet. Man slipper også for et stort ventilationanlæg med mange rørføringer, der tager plads, skal renses og som kan nedbringer værdien af kælderen.
Ventilation nedsætter radongasniveauet og andre giftige gasser. Selv om du har et særlig højt radonniveau, så plejer ventilation at nedbringe det til et acceptabelt niveau. 

Den vigtigste effekt af effiktiv ventilation er nedbringelses af den relative luftfugtighed, der medføre at man kan tørre kælderen ud. Når kælderen tørre ud, så bliver indeklimaet bedre og bygningsdelene forlænger deres levetid. 

 

Væggene plejer at give store problemer i form af saltudtræk, skjolder, mug, skimmelsvampe, svampeangreb ved træværk og puds der falder af mm. Alle disse problemer skyldes hovedsagelig for højt fugtighedsniveau i væggene. Ved at nedbringe den relative luftfugtighed i rummene, så kan man suge fugtigheden ud af væggene. 

Ventilations kan også hjælpe med at udtørre kældergulv og kælderloft. Det meste af fugten og største omkostninger plejer at komme fra væggene. 

I næsten 100% af alle kældre er det rigtig fornuftigt at tilføje ventilation. Ved at gøre det hurtigt, så kan man evt. slippe for rigtige dyre istandsættelsesomkostninger og helbredseffekter af f.eks. Skimmelsvamp og radon.

Hvad gør man i de tilfælde hvor ventilation ikke er nok?

Vægge

Maling

Hvis dine kældervægge er i god stand, så kan en gang maling gøre underværker. Her er det vigtig, at du vælger at bruge en en god kvalitets silikatmaling, der er diffusionsåben, så fugten kan transporteres væk fra væggene og ikke medføre skjolder, saltpuds, pudsafskalninger og opfugtning af væggene.

Kalkmaling kan også komme på tale i visse situationer  

Kalciumsilikatplader

Er man ikke så heldig at væggene er i god stand, men mere gennemsnitlig, som de fleste kældervægge er, så giver det rigtig god mening at isolere dem indvendigt ved at klæber kalciumsilikatplader fra f.eks. SkamoWall eller Multipor op, der er diffusionsåbent, så får man en overflade der er pæn, jævn, isolerede og som kan transporterer fugt ud fra væggen. 

Pladerne få ikke bare kælderen til at ligne en million, men er samtidig også god til at løfte kælderens helbred.

Organiske byggematerialer og indlukning af fugt

Er man så uheldig, at der er brugt organiske byggematerialer i en kælder, der ikke er fugtfri (det er ældre kælder som regel ikke), så giver det i mange tilfælde problemer med skimmelsvamp på indersiden af vægpladerne. En oversvømmelse eller anden vandskade kan også let gøre det af med en istandsættelse baseret på gips med isolering der suger vand.

Vi kommer tit ud til kældre, hvor beboer har irritation i luftvejene, hovedpine, føle sig uoplagt, har forværret astma og hvor det lugter syrligt grimt pga. af angreb med skimmelsvamp. Tit kan man se skimmelsvamp angrebet, men det er også tit et mysterium for beboerne, hvad det skyldes, fordi de ikke kan se noget. Det skyldes at skimmelsvampe tit opnår ideelle vækstbetingelser bag f.eks. Gipsplader, filt/væv, vævlim, spartelmasse og andre vægbeklædning, der er lavet af organiske materialer. Materialer som vægplader og maling der er modstandsdygtige over for skimmelsvamp har gerne ph-værdi der ikke er neutral, så skimmelsvamp ikke kan gro på dem.    

Gulve

Strømmer vandet op fra gulvet, så skal du have fundet ud af hvor det kommer fra og stoppe det. Er det mere lidt fugtigt, så kan du evt. banke det gamle beton op og støbe et nyt betongulv. Hvis det ikke er så slemt, kan der monteres fliser på gulvet, de kan lige som beton godt klare lidt vand(tænk på svømmehallen).

Læg aldrig tæpper, vinyl, laminat, træ ellers andre organiske gulve eller gulve hvor fugten kan samles på undersiden, med mindre du er 100% sikker på, at der ikke kommer fugt op.

Når det kommer til kældergulve er beton eller fliser de bedste materialer.  

Meget fugt nogle steder i kælderen

Oplever du at nogle steder er meget mere fugtig end andre steder, så kan det skyldes mange ting. Lad os gennemgå nogle af de mest almindelige.

  • Utæt vandrør: Er der sprunget et vandrør i væggen eller udenfor, så er det om, at få det repareret, så du både spare penge på vandregningen og undgår skader på kælderen.
  • Vand fra taget: Bliver vandet ikke ledt ordentligt væk fra taget og ledt ned til kældervæggene, kan det give opfugtning i kældervæggene. Vand fra taget skal gerne ledes væk i en faskine eller kloakken. Særlig slemt kan det blive, hvis det ledes ned til et hjørne.
  • Kloak: Utætte faldstammer og kloakrør  
  • Udvendig kloak: Utrætte kloakbrønde giver tit en våd væg.
  • Forkert hældning på terræn: Hældning mod huset får vand til at løbe ind til kælderen
  • Opstigende grundfugt: Opstigning af fugt nedefra

Problemerne lokaliseres gerne ved besigtigelse og måling af fugtighedsniveauet i væggene.  

Hvis du ringer til os, så kan vi hurtigt vejlede dig til den bedste løsning og give dig en ca. pris.