Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvordan gøre man en kældre lovlig til beboelse?

Først skal du spørger dig selv, om du ønsker at gøre din kældre lovlig til beboelse. Du skal være opmærksom på, at hvis du gør kælderen lovlig til beboelse, så tælle den med i bebyggelsesprocenten og du skal betale ejendomsskat af beboelseskvadratmeter og ikke kældrekvadratmeter. Det er en besværlig process, som mange udskyder til, når de får mere tid og flere penge.

Her er de vigtigste krav til at gøre din kældre lovlig til beboelse, hvis du vælger at gå videre

De vigtigste krav i bygningsreglementet er:

  • Gulvet skal ligge over det omgivende terræn mod mindst én af kældervæggene. Dvs. at kældergulvet skal ligge højere end det udendørs niveau (man må som regel gerne grave lidt udendørs for at opnå dette). 
  • Der skal være mindst 2,30 m fra gulv til loft.
  • Der skal være mindst 1 vindue til det fri i hvert kælderrum.
  • Der skal være en redningsåbning direkte til det fri. Det kan fx være et vindue, en dør eller en lem. Åbningenshøjde plus bredde skal mindst være 1,5 m, og højden fra gulvet til underkanten af åbningen må ikke være over 1,2 m. Desuden skal det være let at åbne redningsåbningen.
  • Indeklimaet i rummet skal være sundt og sikkert.
  • Kælderen, som rummet ligger i, må ikke være kold og fugtig.

I de fleste kældre vil disse krav ikke være opfyldt, og da kommunerne normalt følger bygningsreglementets krav nøje, vil de som regel ikke give tilladelse til at indrette beboelse i kælderen. Der er også flere og flere kommuner der som udgangspunkt aldrig godkender kældre til beboelse. Det er muligt at søge om dispensation hos kommunen for enkelte regler. Nogle kommuner giver aldrig dispensation, hvor andre er mere imødekommende.  

Ansøgningen skal sendes til kommunen 

Det er din kommunes tekniske forvaltning, der skal godkende, at din kælder må bruges til beboelse. Så det er dem, du skal sende din ansøgning til. Det er en god idé at kontakte kommunen på forhånd, for at høre præcist, hvilke krav de stiller.

Det samlede boligareal må ikke blive for stort 

En forudsætning for, at kommunen kan godkende din kælder til beboelse, er desuden, at det samlede boligareal ikke kommer til at overstige den tilladte bebyggelsesprocent. Den del af kælderen hvor loftet ligger over 1,25 meter over terræn vil være en udvidelse af husets bruttoetageareal (det areal, der er godkendt til beboelse). Hvis du får kældre godkendt kan det så også stoppe fremtidige muligheder for at lave tilbygninger.

Hvornår skal du søge tilladelse til ombygning af kælderen? 

Hvis du har en kælder med almindelig kælderstatus, som ikke er godkendt til beboelse, er der mange andre gode muligheder i kælderen. Du kan fx indrette opbevaringsrum, hobbyrum, bordtennisrum, vinkælder, vaskerum, badeværelse eller værksted. Du skal have godkendelse, hvis du bruger kælderen til soveværelse, lave lejlighed til udlejning mm. Det er dog meget begrænset, hvor meget det bliver kontrolleret og selv når medborgere anmelder folk, så gør de fleste kommuner ikke meget ved sagerne.  

Må jeg etablere badeværelse i kælderen?

Når du bor i et enfamiliehus, må du i princippet bygge om og istandsætte din kælder, som du vil. Du kan altså lave ændringer i rum og konstruktioner (også bærende konstruktioner), i materialer og overflader uden at søge om tilladelse hos kommunen.

Du skal dog søge om godkendelse hos kommunen, hvis du skal i gang med at opføre eller ombygge et badeværelse i kælderen. Det skyldes, at anvendelsen af et rum i væsentlig grad ændres. Det gælder også, hvis der laves ændringer i kloakforhold og afløb.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din ombygning kræver godkendelse, er det en god idé for en sikkerheds skyld, at spørge den tekniske forvaltning i din kommune.

Husk også at søge om godkendelse, hvis du har planer om, at ombygge din kælder, så den kan bruges til beboelse, sådan som det er beskrevet tidligere i artiklen.

Brandregler i forbindelse med godkendelse af kælder til beboelse?

Hvis du bor i et hus med 2 etager og kælder, skal du være opmærksom på brandreglerne, når du bygger din kælder om eller istandsætter den.

Brandreglerne, som trådte i kraft i 2004, stiller krav om, at de nye materialer og konstruktioner, du bruger i kælderen, i stort omfang, skal kunne holde stand mod en brand i mindst 60 minutter (brandkrav REI-60). Hvis du er i tvivl om, hvilke regler der gælder i dit tilfælde, så kontakt din kommune.

Gratis rådgivning

Vi rådgiver tusindvis af dansker om deres klæder hvert år. Mange af dem sælger vi ventilation, maling, kalciumsilikatplader mm. til. En lidt mindre del hjælper vi også med at opsætte ventilation og renovering af deres kælder. Vi er meget glade for at kunne hjælpe så mange mennesker med at få et bedre liv og virkeliggøre noget af den uudnyttede værdi i deres kælder.

 

Vi yder gratis telefonrådgivning, men tage 3000 kr. for et konsulentbesøg. Hvis vi ikke gjorde det, så kunne vi ikke bestille andet end at tage på gratis konsulentbesøg. Vi betaler selvfølgelig de 3000 kr. tilbage, hvis du i rimelig grad køber ind i vores webshop eller gøre brug af vores servicetilbud.te

Relaterede indlæg

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.