Et almindeligt spørgsmål der stilles af vores mange kunder.
Ligesom så mange andre spørgsmål, så kan vi svare: Ja, nej og måske.
En luft til luft varmepumpe kræver ikke en buffertank. Den varmer/køler luften når temperaturen siger, at den skal starte. Den varmer heller ikke vand op.
Akkumuleringstanke også kaldet en buffertank, varmebuffer og akkumulatortank, er en vandbeholder, der bruges til at opbevare eller lagre varme, i enten kortere eller længere tid.
Ja, du skal have en buffertank til din luft til vand eller jordvarmepumpe
Start og stop i korte intervaller
Hvis du ikke har en buffertank, så vil din varmepumpe skulle køre i kortere tid ad gangen. Det medføre en masse stop & go, som slider på varmepumpen og kræver ekstra strøm. Hvis du har en buffertank, så kan varmepumpen køre et stabilt tempo i længere tid. Du kan tænke på det, som når du kører bil. Hvis du ikke har nogen buffertank, så er det ligesom at køre køkørsel på motorvejen. Du skal hele tiden følge med den forankørende, for at folk ikke tager din plads og når bilkøen bevæger sig, så skal du følge med, for at stoppe få meter længere fremme.
Med en buffertank, så kan din varmepumpe “køre” 30 kmt. i en time, for derefter at holde pause. I stedet for at “køre” mellem 0 og 130 kmt. med 300 stop & go.
Det giver ikke bare mindre slidtage på din varmepumpe, men det er også godt for miljøet og dermed din pengepung.
Udnyt variationen i strømpriserne med en buffertank
Strømpriserne variere meget i løbet af dagen, og nu variere den faste pris på transport af el også i løbet af dagen. Som regel er prisen på el billig mellem midnat og 6 om morgenen. Hvis du har en buffertank og varmepumpe, der kan dække dit forbrug, så kan du spare rigtig mange penge.
Om morgenen og aftenen når der laves aftensmad, så er strømmen rigtig dyr. Her kan din buffertank hjælpe dig med at undgå at bruge strøm i den periode.
I Danmark er strøm rigtig billig, når det blæser pga. de mange vindmøller. I visse perioder kan du ligefrem få penge for at aftage strøm. Har du en stor buffertank, så kan du udnytte det til at aftage strøm i gode perioder og ikke bruge strøm når det er dyrt.
Batterier der lager el er rigtig dyre. En buffertank der lager varme er meget billig i forhold til det. Bruger du el til opvarmning med en varmepumpe, så kan du lager “strøm” som varme. Hvis besparelsen ikke er grund nok for dig, så kan du tænke på at det er mere miljørigtigt og du udviser samfundssind ved, at have mindre forbrug og lægge forbruget i lavbelastningsperioderne.
Luft til vand varmepumpe når det er meget koldt
En luft til vand varmepumpe yder mindst varme pga. de er mindst effektive, når luften er kold uden for. Det er uheldig, da det er der man mest har brug for varmen. Her kan en buffertank hjælpe dig med at udligne effekten.
Buffertank giver dig forsyningssikkerhed
Ved at du har en buffertank, så har du stadig varme i tilfælde af, at der er strømafbrydelser eller prisen på el bliver alt for dyr.
Du kan også nøjes med en mindre varmepumpe, da buffertanken kan udligne dine spidsbelastninger.
Nej, du behøver ikke en buffertank til din varmepumpe
Velisoleret hus
Er dit hus meget velisoleret og derfor kræver et minimum af varme til at holde det varmt, så vil en stor buffertank nok ikke være nødvendigt.
Vandbaseret varme i store gulvarealer
Vandbaseret gulvvarme kan fungere som en buffertank for varmen. Det kræver at der er tale om et stort areal, masser og med tilstrækkelig god varmeledning. Det kan selvfølgelig gå lidt ud over komforten, da der så vil være en ændring i gulvvarmetemperaturen og lufttemperatur. 19 grader føles måske ikke så behagelig, når man lige har vænnet sig til 28 grader og omvendt.
Ingen plads til buffertank
Du har ingen naturlig plads til en buffertank og besparelserne ved at have en opvejer ikke besværet ved en buffertank.
Måske, hvilken størrelse er bedste for mig
Det rigtig spørgsmål er måske, hvilken størrelse buffertank der er bedst til mig?
Det kan være 0 liter eller 10.000 liter. Det afhænger af mange ting og hvad du forventer fremtiden vil bringe. Hvad er dit varmeforbrug, hvad er dit forbrug i spidsbelastningerne? Hvilken varmepumpe har du eller påtænker at købe? Hvad kan du spare flest penge på gennem de næste mange år? Hvad er mest miljørigtigt?
Har du brug for vejledning, så er du velkommen til at ringe til os for råd og vejledning. Da vi hjælper mange dansker hver dag, med at finde den rigtige løsning, er vi bevidst om de problemstillinger mange gør og hvilke løsninger der efterfølgende er bedst for jer.